2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Üzent a CDU: két feltétele van a Fidesz néppárti tagságának

Hír TV

2018. május 27., vasárnap 19:59, frissítve: vasárnap 21:11

A német konzervatívokon múlik, hogy maradhat-e a Fidesz az Európai Néppártban. A hvg.hu a német Tagesspiegel alapján azt írja, Angela Merkel pártja, a CDU két feltételt szabott a magyar kormánypártnak, amelyek teljesülése esetén kitartanak a Fidesz néppárti tagsága mellett. Ezek egyébként nem teljesíthetetlenek, de a Fidesznek elég nehéz lenne itthon kommunikálnia őket. A német lap hozzáteszi, hogy főleg a Benelux államok jobboldali pártjai, valamint a lengyel Polgári Platform képviselői érvelnek a Fidesz kizárása mellett.

Angela Merkel pártjában Andreas Nick a magyarországi megbízott, ő javasolta a CDU-nak az alábbi feltételek kiszabását:

Egyfelől a magyar kormány tegyen meg mindent, hogy a CEU Budapesten maradhasson, írják alá a már letárgyalt államközi szerződést New Yorkkal. Emellett Orbán Viktorék várják be a Stop Soros törvénycsomaggal a Velencei Bizottság állásfoglalását, és teljesítsék annak változtatási kéréseit.

Nick vezeti az Európa Tanács Közgyűlésében a német delegációt, így rálát a folyamatokra.

A német lap szerint a feltételek azt jelzik, a CDU türelme a végéhez ért, nem a szakításnak akarnak ürügyet kreálni, hanem vállalható kompromisszumokat akarnak a magyar jogállamiság védelmében.

Az egyik jogvédő szervezet épp a héten indított kampányt, hogy zárják ki a Fideszt uniós párt-családjából. A Human Rights Watch azt állítja, hogy pont a németek hallgatása bátorította fel Orbán Viktorékat a demokrácia leépítésére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!