2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Tovább szedi áldozatait az árvíz Japánban

Hír TV

2018. július 14., szombat 13:55

Japánban már több mint 200 halottja van az egy hete tartó áradásoknak és földcsuszamlásoknak. 20 embert eltűntként tartanak nyilván. Az ország délkeleti részén volt olyan terület, ahol egy nap alatt 500 milliméter eső esett. Több mint egy millió ember hagyta el az otthonát, de a legtöbben már visszaköltözhettek az ár levonulása után.

A 2011-es szökőár, földrengés és erőműbaleset óta nem volt ilyen pusztító természeti katasztrófa Japánban, mint most, a szigetország délnyugati részén. A múlt héten kezdődtek az esőzések, volt, ahol egy nap alatt fél méter csapadék esett.

„A helyi önkormányzatokkal összefogva újjáépítjük minden ember életét. Addig dolgozunk, amíg a katasztrófa sújtott területen újra minden ember biztonságban nem élhet” - ígérte a miniszterelnök, Abe Shinzo.

Az esőzések után sok helyen a hőség okoz gondot. A földcsuszamlások és áradások miatt sok vezetékhálózat megrongálódott. 75 ezer szakember és katona dolgozik a helyreállításon.

 „Itt pár napja már van áram és ivóvíz, ami jó, mert elkezdődött a hőség, 30 fok felett van mindig a hőmérséklet és így legalább légkondicionálót tudunk használni” - mondta a helyi vöröskereszt vezetője.

A hatóságok még több mint 20 eltűntet keresnek, így az áldozatok száma biztosan 200 fölött lesz. Több ezren élnek még mindig a kormányzat átmeneti szállásain, az ő házaik teljesen megsemmisültek.

Az ázsiai monszun-időszak Kínában is gondokat okoz. A Jangce vízszintje néhol 6-7 méterrel a haladja meg a riasztási szintet, Szecsuán tartományban pedig több települést elárasztott a víz, itt 80 ezer embert telepítettek ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!