2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

Többséget szereztek a függetlenségpárti erők Katalóniában

Hír TV

2017. december 22., péntek 08:15, frissítve: péntek 16:41

A három függetlenségpárti alakulat összesen 70 képviselőt delegál majd a 136 fős barcelonai parlamentbe, a legnagyobb frakciója azonban a függetlenséget ellenző, Állampolgárok nevű pártnak lesz. Az előre hozott választás kimenetelét mindkét tábor győzelemként értékelte. Az Európai Bizottság közölte: az eredmény nem változtat korábbi álláspontján. Brüsszel törvénytelennek tartja a katalán függetlenedési törekvéseket, és spanyol belügynek tekinti a kérdést.

A függetlenségpártiak győzelme komoly elégtétel vezetőjüknek, a brüsszeli száműzetésbe vonult Carles Puigdemont-nak. A volt katalán elnököt ugyanis októberben szeparatista politikája miatt távolította el a hatalomból Mariano Rajoy spanyol kormányfő.

„A spanyol állam most vereséget szenvedett, Rajoy és szövetségesei kaptak egy pofont a katalán néptől. A választással akarták legalizálni a puccsukat, de Katalónia ezt nem engedte. Vesztettek. Rajoy elsüllyedt Katalóniában” – mondta a volt katalán elnök.

Puigdemont a bebörtönzött katalán politikusok azonnali szabadon bocsátását követelte. Egyúttal hozzátette: vissza fog térni Barcelonába.

A három függetlenségpárti erő, az Együtt Katalóniáért, a Katalán Köztársasági Baloldal és Népi Egység Listája összesen a szavazatok 47 százalékát kapta, és ezzel 70 képviselői helyet szerzett, ez azt jelenti, hogy többsége lesz a 136 fős parlamentben.

A törvényhozásban a legnagyobb erő a függetlenségellenes, liberális Állampolgárok (Cs) párt lesz, amely a szavazatok negyedét gyűjtötte be. Bár ez nem elég a kormányalakításhoz, vezetőjük szintén győzelemről beszélt.

„A választás, amelyen mi lettünk a legnagyobb politikai erő, világossá tette, hogy a katalán társadalom többsége egységpárti, együtt akar lenni Spanyolország többi részével és az európaiakkal. A nacionalista pártok soha többé nem beszélhetnek minden katalán nevében, mert mi mindannyian Katalónia vagyunk” – így a Cs elnökjelöltje, Inés Arrimadas.

A BBC szerint az egyelőre még kérdéses, hogy melyik párt kap kormányalakítási megbízást. Az biztos, hogy a katalán társadalom továbbra is megosztott a függetlenség kérdésében, politikailag pedig rendkívül aktív: a választási részvétel rekordmagas, 82 százalékos volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!