2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Több palesztin is meghalt a Gázai övezet határán zajló tüntetésben

Hír TV

2018. március 31., szombat 07:33, frissítve: szombat 10:36

Legalább tizenhat palesztin vesztette életét és több százan megsebesültek pénteken a Gázai övezet és Izrael határán zajló palesztin tüntetések során. A zavargásokat a Hamász szervezi, tiltakozásul Izrael megalapításának 70. évfordulójára.

A 2014-es gázai háború óta nem halt meg egy nap alatt ennyi civil, mint pénteken a helyi izrael–palesztin összecsapásokban. A Gázai övezetet irányító Hamász meghirdette A nagy visszatérés menetét: a tervek szerint hat héten keresztül, Izrael állam megalapításának 70. évfordulójáig, vagyis májusig tömegdemonstrációkkal fognak tiltakozni a megszállás ellen.

Az első nap tizenhatan haltak meg és több százan sebesültek meg az izraeli hadsereggel való összecsapásokban. Izraeli források szerint tizenhétezren vonultak fel öt településnél a határra, amelyet az izraeli hadsereg biztosít. A lelőtt palesztin fiatalok többségét a biztonsági kerítés közelében érte a halálos lövés.

„Minden felelősség az izraeli hatóságokat terheli a meggyilkolt mártírok miatt. A megszálló hatalom katonái a békés tüntetőkre lőttek, akik ezen az évfordulón csupán önrendelkezési jogukat akarták gyakorolni” – jelentette ki Mahmúd Abbász. A palesztin elnök az ENSZ-hez fordult, nemzetközi védelmet kért a palesztin népnek.

„Izraelnek be kell tartania a nemzetközi emberi jogi és humanitárius jogi kötelezettségeit. Éleslőszert csak végső esetben lehet használni, az ebből fakadó haláleseteket alaposan ki kell vizsgálniuk a hatóságoknak” – fogalmazott Tayé-Brook Zerihoun ENSZ-referens.

A világszervezet a maga részéről független vizsgálatot ígért. A palesztin panasz szerint Izrael indokolatlanul nagy harci erőt alkalmaz a konfliktusban. A zsidó állam pedig a Hamász felelőtlen politikáját okolja a történtekért. 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!