2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Tízezrek tüntettek Peruban a nőkkel szemben elkövetett erőszak miatt

Hír TV

2017. november 26., vasárnap 09:36, frissítve: vasárnap 10:23

A fővárosban, Limában a szaporodó bántalmazások és gyilkosságok miatt tiltakoztak a résztvevők, akik felháborítónak tartják, hogy a tettesek felelősségre vonása sok esetben elmarad a latin-amerikai országban.

Tízezrek vonultak fel Lima utcáin a nőkkel szembeni erőszak miatt tiltakozva. A nők szuperhősök – olvasható az egyik transzparensen. Mások félmeztelenül jelentek meg, testükre azt írták, Halál a férfiuralomra! vagy A testem csak az enyém!

Egy nő végigsétálhat meztelenül az utcán, és senkinek semmi dolga vele. Nagyon egyszerű, nem megölni, és nem megerőszakolni. Ez nem annak a kérdése, hogy mit hordunk, mezítelenek vagyunk, vagy ruhában vagyunk, miniszoknyát viselünk, vagy részegek vagyunk. Nem nyugszunk bele abba, hogy megölnek ezért – véli egy tüntető, Leoner Estada.

A tömegben ott volt a perui kormányfő is.

Nemet mondunk a bántalmazásra, a szexuális erőszakra, a lelki terrorra. Nemet mondunk a hatalommal való visszaélésre. Mert az káros a társadalomra. Egészen kicsi kortól kezdve meg kell tanítanunk a fiainkat, lányainkat, hogy nem azért vannak, hogy hozzájuk nyúljanak – nyilatkozta Mercedes Araoz.

Egy perui ügyvédnő, aki szintén súlyos bántalmazás áldozata volt, arra hívta fel a figyelmet, hogy le kell rombolni a nőket elnyomó macsókultúrát.

Határozottan elutasítjuk a nők elleni erőszakot, és addig folytatjuk a tüntetést, amíg az állam meg nem hall bennünket, nem foglalkozik velünk, mert nem tolerálhatunk több gyilkosságot, erőszakot a nőkkel szemben – mondta Arlette Contreras perui ügyvéd.

Peru az Egészségügyi Világszervezet négy évvel ezelőtti listáján a harmadik helyen állt, ahol a legmagasabb a nőkkel szemben elkövetett bűncselekmények száma. Az ország hatósága szerint az idén 134 nőt gyilkoltak meg, az ellenük elkövetett nemi erőszak pedig ennek a sokszorosa: több mint 17 ezer esetben tettek feljelentést. A tüntetők felháborítónak tartják azt is, hogy a tettesek sokszor megússzák a felelősségre vonást a latin-amerikai országban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!