2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Tajvani jogvédőket börtönöztek be Kínában

Hír TV

2017. november 28., kedd 21:19

Kínában öt év börtönre ítéltek egy tajvani jogvédőt államellenes felforgatásért. Az elítélt aktivista tudomásul vette a büntetést, a tajvani vezetés viszont tiltakozik ellene.

Li Ming-cse tajvani emberi jogi aktivista kínaiaknak népszerűsítette a többpártrendszert az interneten. Emellett egy olyan alapítványt vezetett, amely Kínában bebörtönzött politikai foglyok családtagjait támogatta. Az emberi jogi aktivista idén tavasszal Kínába utazott, ahol nyoma veszett. Később derült csak ki, hogy letartóztatták, majd állam elleni bűncselekmény vádjával bíróság elé állították.

„A vádlott, Li Ming-Cse elkövette a felforgatás bűntettét az állammal szemben, ezért öt év börtönre ítélem, valamint a közügyektől való kétéves eltiltásra” – hangzott a szentencia.

A tajvani férfi elfogadta a büntetést. „Ez az én hibám. Elfogadom és engedelmeskedem az ítéletnek. Nem fellebbezek” – mondta Li Ming-Cse.

Kínai vádlott-társa nem úszta meg öt évvel, ő hét évet kapott. Az ítéletet ő is tudomásul vette.

Tajvanban az ítélethirdetés időpontjára tüntetést szerveztek. „A békés véleménynyilvánítás nem bűn!” „Engedjék el Li Ming-cse-t” – skandálta a tömeg.

„Ez az ítélet egyértelműen megmutatja a kínai hatóságok abszurditását csakúgy, mint a kormányzásuk bizonytalanságát” – mondta Chiu Ee-Ling, a Tajvani Emberi Jogi Társaság főtitkára.

A Kínai Népköztársaság sosem ismerte el Tajvan önállóságát, Peking a szigetet a szárazföldi Kína egyik tartományának tekinti. A kétoldalú kapcsolatok tavaly óta mélyponton vannak, Tajvannak ugyanis egy olyan politikus lett az elnöke, aki a sziget függetlenségének kikiáltását szorgalmazza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!