2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Szijjártó: Nem kívánjuk kommentálni Trump döntését

Hír TV

2017. december 18., hétfő 15:55, frissítve: hétfő 18:57

Az EU 27 tagja szerette volna határozottan elítélni azt, hogy Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, Magyarország azonban megakadályozta a közös nyilatkozatot. A vétóval végül nem kellett élnie Orbán Viktornak, mert a többi tagállam nem akarta kenyértörésre vinni a kérdést. Magyarország már kezdettől azon a véleményen volt, hogy az USA külügyi lépéseit az EU-nak nem kell kommentálnia.

Diplomáciai források és sajtóértesülések szerint Magyarország akadályozta meg, hogy az Európai Unió határozott állásfoglalásban ítélje el az USA lépését, amellyel Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának. Donald Trump december 6-ai bejelentését követően számos EU-tagállam kérte, hogy az unió egységesen fejezze ki bírálatát az amerikai lépés kapcsán, ezt azonban egyetlen tagállam, Magyarország nem akarta, ahogy azt Szíjjártó Péter ki is jelentette.

„Világossá tettem az elmúlt napok során az Európai Külügyi Szolgálatnak is, hogy nem tartjuk szükségesnek azt, hogy az Európai Unió huszonnyolc tagállama közös nyilatkozatot adjon ki ebben a kérdésben, ezt bízzuk mindenkinek a szuverén döntésére. Azok az EU-s tagországok, amelyek meg akarnak nyilvánulni ebben a kérdésben, nyilvánuljanak meg saját akaratuk szerint, és az Európai Unió főképviselője is adjon ki saját nyilatkozatot. Mi nem kívánjuk kommentálni ezt a döntést” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Néhány nappal később az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján, Brüsszelben mégis napirendre került a téma, a közös álláspontban azonban nyoma sem volt bírálatnak. A záródokumentumban az szerepel, hogy „az EU továbbra is szilárdan elkötelezett a kétállami megoldás mellett, és ezzel összefüggésben az EU Jeruzsálemmel kapcsolatos álláspontja változatlan marad”.

„Úgy gondolom, hogy az álláspontunk nagyon világos és hallható, nemcsak az arab világban, nemcsak palesztin barátaink körében, hanem Izraelben, Washingtonban és a nemzetközi közösség egészében. A világ tudja, hogy az EU hol áll ebben a kérdésben, megítélésünk szerint Jeruzsálem két állam fővárosa az 1967-es határok mentén, de erről Palesztinának és Izraelnek kell megállapodnia” – mondta Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője.

A magyar miniszterelnök az EU-csúcson a távirati irodának azt mondta, Magyarország sikerrel képviselte álláspontját, amelynek a lényege az volt, hogy az Európai Uniónak semmilyen reakciót nem szükséges adnia az Egyesült Államok kormányának döntésére. Úgy tudjuk, a csehek is hasonló állásponton voltak, kérdés azonban, hogy az új cseh kormányfő megvétózott volna-e egy elítélő nyilatkozatot. Mivel Magyarország álláspontja nem változott, a több tagállamnak tudomásul kellett vennie az enyhébb hangvételű nyilatkozatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!