2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Sikeres lehet az orbánizmus exportja

Hír TV

2018. május 31., csütörtök 17:05, frissítve: csütörtök 18:35

Szlovéniában a Fidesz által támogatott párt nyerheti a vasárnapi előrehozott választást. Kérdés azonban, hogy Janez Jansa harmadszor is kormányt alakíthat-e.

A szlovén fővárosban egymást érik a pártok standjai. A kampány két fő témája a gazdaságfejlesztés és a bevándorlás. Az ellenzék vezető ereje, a Szlovén Demokrata Párt előszeretettel riogat a migrációval, ami nem meglepetés annak ismeretében, hogy a párt Orbán Viktor támogatását élvezi.

Sok kihívás áll előttünk. A fejlesztéseken túl alapvető kihívás a biztonság garantálása. Szlovénia Európa schengeni határait védi. Ez a határ egyszer elbukott, és láttuk a következményeit. Mi nem fogjuk engedni, hogy ez újra megtörténjen - mondta a Szlovén Demokrata Párt elnöke, Janez Jansa korábbi kormányfő. Jansa kampányát Orbán Viktor személyesen tolta meg, miközben a magyar kormányhoz közelálló médiavállalkozók anyagilag segítik a Szlovén Demokrata Párthoz közelálló sajtót.

A Szlovén Demokrata Párt sok kampányelemet ellesett a Fidesztől, de az amerikai konzervatív republikánusok retorikájából is. Ezt gyúrták egybe, és a felmérések szerint ez működik - mondta egy politikau elemző Miha Kovac.

Az orbánizmus exportja sikeres lehet, a legfrissebb felmérés szerint a Demokrata Párt megnyerheti a választást, ám közel sem biztos, hogy ismét Jansa alakíthat kormányt. A Demokrata Párt várhatóan nem szerez abszolút többséget, radikális bevándorlásellenessége miatt pedig a riválisok nem kötnek vele koalíciót. Ebben az esetben Szlovéniát baloldali pártszövetség irányíthatja a következő években.

Az emberek többet, valami jobbat akarnak. Ezért a mi elsődleges feladatunk, hogy újabb felhatalmazást kapjunk a kormányalakításra, hogy tovább tudjuk javítani az életkörülményeket Szlovéniában, főleg az egészségügy, a szociális ellátás és a nyugdíjreform területén - hangoztatta a leköszönő miniszterelnök Miro Cerar, aki márciusban állt fel székéből.

Távozása egy olyan vasúti fejlesztés körüli jogi vitával függ össze, amelybe a magyar kormány is beszállna. A vasútvonal révén a magyar cégek is könnyebben érnék el a legforgalmasabb szlovén tengeri kikötőt, Kopert.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!