2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Phenjan: Észak-Korea képes rakétáival az USA egészét elérni

Hír TV

2017. november 29., szerda 07:37, frissítve: szerda 17:00

Észak-Korea képes rakétáival az Egyesült Államok egészét elérni – jelentette be Phenjan közvetlenül az után, hogy sikeres kísérletet hajtott végre új fejlesztésű interkontinentális ballisztikus rakétájával. A nukleáris robbanófejjel felszerelhető, minden eddiginél nagyobb teljesítményű szerkezet majdnem 4500 kilométeres magasságba emelkedett, és 53 percnyi repülés után indítóhelyétől 950 kilométer távolságra csapódott be – tudatta a kommunista ország tévéje.

Örömünnep Phenjanban: tapsviharral fogadták az észak-koreai főváros lakói, hogy hadseregük újabb rakétakísérletet hajtott végre. Helyi közlések szerint az új fejlesztésű, interkontinentális ballisztikus rakéta 53 percet repült, 4475 kilométeres magasságba emelkedett, és indítóhelyétől 950 kilométerre, Japántól Nyugatra csapódott be a tengerbe.

A brit Guardian emlékeztet arra, hogy állítólag tízszer magasabbra emelkedett, mint amilyen magasan van a Nemzetközi Űrállomás.

Szakértők szerint ha a rakéta normális röppályán repült volna, akkor 13 ezer kilométer távolságba jutott volna, tehát akár az Egyesült Államok fővárosát, Washingtont is elérhette volna. A rakéta elvileg nukleáris robbanófejjel is felszerelhető.

„A Hvaszong-15 egy olyan interkontinentális ballisztikus rakéta, amely egy nagyon nagy, kemény robbanófejjel van ellátva, és képes elérni az Egyesült Államok egész területét” – fogalmazott az észak-koreai televízió hírolvasója.

Az újabb kísérlet miatt a dél-koreai elnök felhívta Donald Trump amerikai elnököt, majd a japán kormányfővel is egyeztetett telefonon. Szerintük a nemzetközi közösségnek további szankciókkal kell sújtania Észak-Koreát.

„Mindkét vezető egyetértett abban, hogy erőteljes választ kell adni Észak-Korea provokációjára, Dél-Korea és az Egyesült Államok közös védelmi erejére támaszkodva. Emellett együtt kell működnünk a nemzetközi közösséggel, hogy továbbra is tartsa nyomás alatt és szankcionálja Észak-Koreát, és visszakényszerítse a tárgyalóasztalhoz” – nyilatkozta a dél-koreai elnök szóvivője.

A japán kormányfő és az amerikai elnök szerint Kínának az eddiginél nagyobb szerepet kell játszania Észak-Korea megfékezésében.

A rakétakísérletet Peking is elítélte. Szerintük ugyanakkor Dél-Koreának és Amerikának is be kellene szüntetnie a hadgyakorlatokat a térségben.

„Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai egyértelműen szabályozzák Észak-Korea rakéta-technológiáját. Kína komolyan aggódik a kísérletek miatt, és ellenzi azokat. Erőteljesen kérjük Észak-Koreát, hogy tartsa magát az ENSZ-határozatokhoz, és tartózkodjon a feszültséget növelő lépésektől. Egyidejűleg reméljük, hogy minden érdekelt fél megfontoltan cselekszik majd, hogy fenntartsa a régió békéjét és stabilitását” – mondta a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea ugyanakkor nem hajlandó lemondani az erődemonstrációról, és december elejére minden korábbinál nagyobb hadgyakorlatot hirdetett meg a térségben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!