2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Patriot rendszert vesznek a lengyelek

Hír TV

2018. március 28., szerda 23:15

Lengyelország közel ötmilliárd dollár értékben vásárol amerikai Patriot rakétavédelmi rendszereket. Varsó szerint az orosz fenyegetés miatt van szükség a katonai beszerzésre.

A lengyel történelem legnagyobb fegyverüzletének aláírása egy varsói katonai bázison. Lengyelország majdnem ötmilliárd dollár értékben vásárol Patriot légvédelmi rendszereket, amelyekkel reményeik szerint ki lehetne védeni egy esetleges orosz légitámadást. Varsó és Washington egy katonai radarrendszer és egy rakétaelfogó berendezés beszerzéséről is tárgyal.

„A mai napon megkezdjük Lengyelország felszerelését a világ legmodernebb közepes hatótávú rakétaelhárító rendszerével. Ennek a rendszernek a legfontosabb tulajdonsága, hogy már bizonyította hatékonyságát a harcmezőn” – ismertette Andzrej Duda államfő.

A modern föld-levegő rakétarendszer beszerzését indokolja az is, hogy a lengyel haderő felszerelésének kétharmada a Varsói Szerződés idejéből származik, pedig az ország már majdnem húsz éve a NATO tagja. Varsó próbál megfelelni annak az amerikai elvárásnak is, miszerint minden NATO-tagállamnak a GDP-je legalább 2 százalékát kell költenie a haderejére.

„Egymás mellett állunk. A közös védelem érdekében tett erőfeszítésünk vitathatatlan, csakúgy, mint az elkötelezettségünk a NATO egész területének a védelme mellett. Mi mindig is szövetségesek leszünk” – jelentette ki Paul Jones nagykövet.

Lengyelország mellett Románia is vásárol az amerikai légvédelmi rendszerből, Bukarest összesen hét egységet tervez beszerezni 4 milliárd dollár értékben.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!