2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Oroszország szerint provokáció a vegyitámadásról szóló hír

Hír TV

2018. április 17., kedd 15:26, frissítve: kedd 16:08

Ugyanakkor orvoscsoportok és mentőalakulatok is jelezték, hogy legalább 40-en meghaltak, amikor szíriai gépek kazettás bombákat dobtak le a területre. Az elmérgesedett diplomáciai helyzetben Németország felajánlotta, hogy közvetítene a felek közt.

Orosz ígéretek szerint szerdán végre eljuthatnak a nemzetközi vegyifegyver-ellenőrök Dúmába. Szombaton érkeztek Szíriába, de három napon keresztül nem engedték őket a vegyifegyver-támadás helyszínére, biztonsági okokra hivatkozva. Emiatt az amerikai kormányzat arra kezdett gyanakodni, hogy az orosz katonák a bizonyítékok eltüntetésén dolgoznak. A szíriai rezsim szövetsége, Moszkva ugyanis tagadta, hogy egyáltalán megtörtént a vegyi támadás.

– Az állítólagos dúmai bombázás nem történt meg. Ami történt, az egy megrendezett akció. De annak során nem vetettek be vegyi anyagokat – fogalmazott Szergej Lavrov.

Az orosz külügyminiszter nyugati ügynökök provokációjának nevezte a szíriai esetet, ugyanakkor orvoscsoportok és mentőalakulatok jelezték: legalább 40 ember halt meg, amikor szíriai gépek kazettás bombákat dobtak le a területre.

Szombaton a nyugati szövetségesek azért mertek rakétatámadást mérni a szíriai vegyi üzemekre, mert saját titkosszolgálataik is az Aszad-rezsim érintettségét állapították meg.

Az oroszok ma folytatták a lélektani hadviselést, amikor bejelentették: a nyugati rakétatámadás sikertelen volt. Az orosz fejlesztésű szíriai rakétavédelmi rendszer jól vizsgázott.

– A szíriai légvédelem a saját légterében érzékelt 103 levegő-föld rakétából 71-et megsemmisített – mondta Igor Konasenkov, az Orosz Védelmi Minisztérium szóvivője.

Az elmérgesedett diplomáciai helyzetben Németország felajánlotta, hogy a felek között közvetít. A német külügyminiszter szerint most van az a pont, amikor el kell kezdeni a politikai egyezkedés folyamatát, és ebben Moszkvának is részt kell vennie, mert nélküle nem jöhet létre politikai megoldás Szíriában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!