2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Nyolc év után fellélegezhetnek a görögök

Hír TV

2018. június 22., péntek 09:38

Véget ért a nyolcéves görög válság - az euróövezet országai kiengedik Görögországot a pénzügyi segélyprogram harmadik részéből. Erről az eurózóna pénzügyminiszterei állapodtak meg Luxemburgban. Görögország összesen 275 milliárd eurós uniós segélyt kapott, akik cserébe szigorú megszorító intézkedéseket követeltek.

Az Európai Unió egyik legnagyobb pénzügyi válsága ért véget - az eurót használó országok közössége ugyanis közös megállapodással úgy döntött, Görögország már annyira stabil, hogy az országot felszabadítják a nemzetközi pénzügyi segélyprogram harmadik szakaszából, csaknem 2 hónappal az augusztus határidő előtt.

„Ez egy történelmi pillanat, először is Görögországnak, mert nyolcévnyi reform és áldozat végre véget érhez, és egy új fejezet kezdődhet. És történelmi pillanat egyben az eurózónának is, mert befejeződhet egy program. Ez egy lezárás, egy jelképes pillanat, amelyben a közös valutánkat és annak függetlenségét sújtó veszély végre elmúlt” – jelentette ki az unió pénzügyi biztosa, Pierre Moscovici.

A görög gazdaság eredményeinek elismeréseképpen az európai hitelezők 10 évvel meghosszabbítják a kölcsönök lejárati idejét, az adósságok törlesztésére pedig további engedményeket adnak. A pénzügyi segély utolsó részleteként Athén 15 milliárd eurót kap, így az országnak még további 22 hónapra elegendő pénze marad.

Görögország a felgyülemlett államadóssága és működésképtelen gazdasági rendszere miatt 2010 óta gyakorlatilag a 3 szakaszos nemzetközi segélyekből élt, a 275 milliárd eurós csomagért cserébe azonban a hitelezők szigorú költségvetési politikát és több száz megszorító intézkedést követeltek.

A görög pénzügyminiszter szerint a nehéz évek nem maradnak nyom nélkül a görögök emlékezetében, de most már Athén újra piaci tényező lehet. 

„A görög kormány nagyon elégedett ezzel a megállapodással. Az adósság most már csak akkora mértékű, hogy hozzáférhetünk a piachoz, és kijuthatunk a válságból, bizonyos reformok folytatásával és a további segítséggel. Ugyanakkor ez a kormány sosem felejt, és sosem felejti el azt, hogy a görög nép min ment keresztül ebben a 8 évben” - mondta Euklidisz Tsakalatosz. 

 Annak érdekében pedig, hogy Görögország ne essen vissza a korábbi eladósodott állapotba, az eurózóna államai abban is megállapodtak, hogy 2022-ig félévente 600 millió eurót juttatnak Athénnak abban az esetben, ha tudja tartani a hitelezők által megszabott gazdasági irányvonalat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!