2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Napokkal a kitörése után is köpte a hamut

2015. április 25., szombat 13:22

Fennakadásokat okozott a légi közlekedésben egy chilei vulkán. A tűzhányó napokkal a kitörése után is hamut lövellt a magasba.

A chilei Calbuco vulkán – napokkal azután, hogy működésbe lépett – még mindig füstöt ereget és hamut szór ki magából. Az otthonaikba visszatért lakók a házakról lapátolják a hamut, amely mindent beborított. Az emberek kilakoltatását még szerdán rendelték el egy húsz kilométeres körzetben.

A hamu súlya alatt több lakóház és az egyik iskola csarnoka is beomlott. A környező településeken tanítási szünetet rendeltek el, és sok helyen az utakon sem lehet közlekedni. „A városba vezető utat továbbra is lezártuk, vörös riasztás van érvényben” – nyilatkozta Elexis Chamblas rendőrfőnök.

A szomszédos Argentínában a kitörés miatt pénteken több légitársaság is felfüggesztette chilei járatait, mert attól tartanak, hogy a gépek nem tudnak majd felszállni. A sűrű hamu ugyanis eldugíthatja a gépek üzemanyag- és hűtőrendszerét, ez pedig motorhibát okozhat.

Vannak légitársaságok, mint az amerikai, amelyek törölték a járataikat, mert az Egyesült Államokban úgy döntöttek, a hamu veszélyes a reptéri forgalom számára. Jelenleg csak a levegőben van hamu, de minden légitársaság óvintézkedéseket rendelt el, tudatta az argentin meteorológiai központ.

A Calbuco vulkán 44 év után aktivizálódott. Az 1961-es kitörése 6 hétig tartott.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!