2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Megmérgeztek egy orosz kettős kémet Angliában

Hír TV

2018. március 6., kedd 07:47, frissítve: kedd 08:42

Megmérgeztek Nagy-Britanniában egy egykor Londonnak kémkedő orosz tisztet. Szergej Szkripalt súlyos mérgezéses tünetekkel szállították kórházba. Az ügy több ponton is hasonlóságot mutat a 2006-os Litvinyenko-gyilkossággal, amelyet Vlagyimir Putyin személyesen hagyhatott jóvá.

Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori tisztjét tizenhárom év börtönre ítélték 2006-ban, miután kiderült, hogy Nagy-Britanniának dolgozott: a 90-es évektől kezdve Európában kémkedő, orosz fedett ügynököket segített leleplezni a brit titkosszolgálatnak – árulását átszámítva 25 millió forintnyi összeggel honorálták.

2010-ben aztán egy orosz–amerikai kémfogolycsere részeként szabadon engedték, és menekültstátust kapott Nagy-Britanniában. A bosszú azonban utolérte a kettős ügynököt: Szkripalt minden jel szerint megmérgezték. A 66 éves férfit és a vele lévő, 33 éves nőt mérgezéses tünetekkel, kritikus állapotban szállították kórházba vasárnap Salisburyben.

„Épp befejeztem egy munkahelyi tréninget. Erre sétáltam. Jobboldalt, a padon, volt egy pár, egy idős férfi és egy fiatal nő. A nő a férfin feküdt, olyan volt, mintha elájult volna. A férfi furcsán mozgatta a kezét, közben az eget nézte. Nem tudtam, hogyan segítsek, úgyhogy egyszerűen otthagytam őket; de úgy tűnt, hogy valami nagyon erős szert vettek be” – nyilatkozta egy szemtanú.

Egy másik járókelő végül kihívta a mentőket. A szemtanú sokkoló részletességgel számolt be az általa látottakról. „A férfi elkezdett hányni. Nagyon furcsa volt, nem a megszokott látvány. Nem öklendezett, egyszerűen csak ömlött kifelé a száján… A nő falfehér volt. A férfi is elkezdett fehéredni” – mondta a szemtanú.

Az orvosok elmondása szerint egy ismeretlen anyag került a férfi szervezetébe, a méreg azonosításán jelenleg is dolgoznak.

Az ügy több ponton is hasonlóságot mutat a 2006-os Litvinyenko-gyilkossággal. A Londonba disszidált egykori orosz hírszerző a teájába kevert radioaktív anyagtól lett rosszul, majd meg is halt. Csak hetekkel később sikerült megállapítani, hogy szándékos mérgezés áldozata lett. Az ügyben indított brit hatósági vizsgálat megállapította, hogy Litvinyenko likvidálását Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen hagyhatta jóvá.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!