2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Megint a civilek látták kárát a harcnak

Hír TV

2018. március 7., szerda 21:10, frissítve: szerda 22:59

Ismét több tucat civil áldozata volt egy kormányzati rakétatámadásnak Szíriában. Aszad hadserege Gúta városát ostromolja orosz segítséggel. Az ENSZ szerint a rezsim vegyi fegyvert is bevet az offenzívában.

Aszad katonái lövik Gúta városát. Az orosz támogatást élvező szír hadsereg azt állítja: civileket nem vesznek célba, csak a mérsékelt ellenzékhez tartozó fegyvereseket támadják. A városban viszont négyszázezer civil él, így az áldozatok többsége is közülük kerül ki.

Az Aszad-rezsim erre a hétvégi támadásra azt mondta, hogy terroristákra lőttek.

A szíriai rezsim válogatás nélkül hajt végre brutális támadásokat a civil lakosság ellen. Több százezer civilt tartanak életveszélyben, miközben néhány száz fegyveres ellen küzdenek. De ha valaki a saját népét gyilkolja, annak az se fog nehézséget okozni, hogy hazudjon az áldozatokkal kapcsolatban - mondta az ENSZ emberi jogi biztosa.

A világszervezet szerint az Egyesült Államoknak és Oroszországnak közösen kellene kivizsgálni a szíriai háborús bűnöket. A szír hadseregről csak tavaly három alkalommal bizonyosodott be, hogy vegyi fegyvert vetettek be a lakosság ellen. Legutóbb február végén, Gútában vetettek be égési sérüléseket és fulladást okozó anyagot. Az oroszok azt állítják: ők sem tudtak róla, hogy Aszad vegyi fegyvert vet be és ők is elítélik ezt, bár az orosz álláspont szerint vegyi fegyvere a lázadóknak is van.

Az orosz alakulatok 13 civilt mentettek ki Gúta városából, köztük öt gyereket. Ezenkívül ezer beteg és sebesült ember kimenekítését tervezzük, de erre egyelőre a lázadó fegyveresek nem adtak esélyt, mert ők élő pajzsként használják a rászorulókat – mondta a szíriai rendezés érdekében létrehozott orosz szervezet elnöke.

Szíriában hét éve tart a polgárháború, hozzávetőleg félmillióan haltak meg, a többségük civil. Az ENSZ háborús bűncselekményeket vizsgáló ügyésze tavaly mondott le, mert esélytelennek tartotta, hogy az Aszad-rezsim és az oroszok háborús bűnei miatt valaha felelősségre vonjanak bárkit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!