2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Hazahúzó 01:00

Meghívták Észak-Koreába a dél-koreai államfőt

Hír TV

2018. február 10., szombat 16:35

Mun Dzsein igent mondott a phenjani meghívóra. A dél-koreai elnököt Kim Dzsongun húga invitálta Phenjanba a diktátor nevében, miután együtt ebédeltek a téli olimpia első versenynapján.

Ismét több százan tüntettek Szöulban Észak-Korea ellen, néhányan dulakodtak a rendőrökkel, mások pedig Kim Dzsongun földre dobott képét taposták meg. A tiltakozók nagyon rossz döntésnek tartják, hogy a téli olimpia első versenynapján a dél-koreai vezetés vendégül látta az északi delegációt, és a sportdiplomácia segítségével magasabb szintre emelné a béketárgyalásokat.

„Nagyon megalázó, hogy az észak-koreai Kim Jodzsong Mun Dzsein elnökkel ebédelt, ez számunkra elfogadhatatlan. Dühösek vagyunk, amiért a dél-koreaiak által rendezett phjongcshangi olimpiából phenjani olimpiát csináltak” – hangoztatta egy tüntető azzal szembeni ellenérzését, hogy a két Korea közösen vonult be a megnyitón, és közös női hokicsapatot indít a játékokon. Annak ellenére alakult így a helyzet, hogy Észak-Korea az olimpia előtt hónapokon keresztül rakétatámadással fenyegette déli szomszédját.

Eközben néhány kilométerre a tüntetőktől a déli vezetés és az északi delegáció udvarias kézfogásokkal és mosolyokkal biztosította egymást a kölcsönös tiszteletről és bizalomról. Az ebéddel egybekötött megbeszélés azzal zárult, hogy Kim Dzsongun befolyásos húga, Kim Jodzsong a bátyja nevében meghívta Észak-Koreába a dél-koreai államfőt, Mun Dzseint, aki el is fogadta a történelmi gesztust.

„A különleges követ, Kim Jodzsong átadta Kim Dzsongun levelét, amelyben kifejezi szándékát a két Korea közti viszony javítására. Ezután Kim Jodzsong szóban tolmácsolta Kim Dzsongun meghívását Phenjanba, hogy mihamarabb fogadhassa Mun Dzsein elnököt. Az elnök úr jelezte, hogy a megfelelő körülmények megteremtése után eleget tesz a meghívásnak” – fogalmazott a dél-koreai elnöki szóvivő.

Mun Dzsein a béke és az újraegyesítés elkötelezett híve. Az államfő a koreai háború utolsó évében született, Észak-Koreából elmenekült szülők gyermekeként.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!