2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Magyarázkodni kényszerült Donald Trump

Hír TV

2018. július 18., szerda 11:01, frissítve: szerda 11:34

Donald Trump a Putyinnal tartott sajtótájékoztatója után 24 órával rájött, hogy teljesen mást mondott, mint amit akart. Legalábbis ezt állította az amerikai elnök egy keddi sajtótájékoztatón. Trump kifejezte bizalmát a saját hírszerzése iránt is, de a következő mondatban már kétségbe vonta a jelentésük lényegét.

„Putyin elnök az imént azt mondta nem Oroszország avatkozott be. Én csak annyit mondok, nem látom okát, miért is tettek volna ilyet” - mondta Donald Trump amerikai elnök hétfőn Helsinkiben az orosz elnökkel tartott csúcstalálkozóján. Az amerikai elnök az óta próbálja kimagyarázni ezt a kijelentését, amely miatt hazaárulónak is nevezték már.  Donald Trump továbbra is tagadja, hogy bármilyen kapcsolata lett volna az oroszokkal, magáról pedig azt állítja, hogy nem oroszbarát.

„Egy kulcsmondatban a válaszom során azt mondtam, nem látom miért is tettek volna ilyet. Viszont amit valójában mondani akartam az az: nem látom, miért ne tettek volna ilyet” - helyesbítette korábbi mondanivalóját annak pontosan az ellenkezőjére nem egészen 24 órával később az elnök, aki hozzátette, azt hitte nyilvánvaló volt, hogy mit akart mondani.

Ezek után csak a véletlen műve lehet, hogy amikor a sajtótájékoztatón korábbi kijelentésével ellentétben biztosította saját hírszerzését arról, hogy bízik bennük, a Fehér Ház sajtótermében elsötétültek a lámpák. „Hoppá, lekapcsolták a lámpát, ezt biztos a hírszerzés csinálta.”

Alig pár perccel később már azt mondta, meggyőzték arról, hogy Oroszország avatkozott be az amerikai választásokba. De nem zárta ki, hogy mások is benne lehettek.

A republikánusok is támadják Donald Trumpot kijelentései miatt. „Az Európai Unió tagállamai a barátaink. Oroszország pedig nem az. Ezt számtalanszor bizonyították az elmúlt években a Krím elfoglalásától az ukrán megszálláson át egészen a megcáfolhatatlan bizonyítékokkal alátámasztott tényig, hogy beavatkoztak a demokratikus választási procedúránkba” - mondta a szenátusban többséget élvező republikánus frakció vezetője, Mitch McConnel.

Közben a Fehér Ház elé tüntetést szervezett az az ügyvéd, akinek védence, a pornószínésznő Stormy Daniels azt állítja, 2006-ban lefeküdt Donald Trumppal, aki akkor már házasságban élt jelenlegi feleségével, Melániával.

„Tegnap az elnök bevallotta, az Egyesült Államok elnökét Vlagyimir Putyinnak hívják” - mondta az ügyvéd a tüntetésen, ahol a tömeg Trump elnök letartóztatását követelte.

Az amerikai elnök eddigi legfontosabb külföldi körútja hétfőn ért véget. A NATO-csúcs előtt a szövetségeseit és az Uniót pocskondiázta, sőt ellenségnek, riválisnak nevezte. Angela Merkelről például azt mondta: egészen addig volt szupersztár, amíg nem engedte be Németországba a menekülteket.

Londoni látogatás során először egy interjúban kritizálta a Theresa May Brexit-tervét, majd közös sajtótájékoztatójukon letagadta, hogy ezt tette volna.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!