2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

Macron nagyobb szeletet hasítana ki a francia áruknak Kínában

Hír TV

2018. január 9., kedd 21:27, frissítve: kedd 22:35

A kínai piacok megnyitásáról tárgyalt Emmanuel Macron Pekingben. A francia államfő szerint nem elfogadható, hogy sokkal több kínai áru érkezik Franciaországba, mint amennyit a francia cégek oda exportálnak.

Katonai tiszteletadással fogadta Emmanuel Macront a kínai elnök. A francia államfő háromnapos látogatásra érkezett az ázsiai országba 50 francia vállalat képviselőjével együtt. Macron nagyobb szeletet hasítana ki a francia áruknak a közel 1,4 milliárd lakosú Kínában.

„Franciaország 45 milliárd euró értékben importál árut Kínából, de csak 15 milliárd euró értékben exportál oda. A piacok elérhetősége tehát nem kiegyensúlyozott. Ha nem kezeljük ezt a helyzetet felelősségteljesen, az kereskedelmi korlátozásokhoz vezethet mindkét oldalon” – hangsúlyozta.

A kínai elnök nyilvánosan nem beszélt üzletről.

„Kína támogatja Franciaország nagyobb szerepvállalását az európai integráció előmozdításában és üdvözli Franciaország hozzájárulását a kínai–európai kapcsolatok fejlesztéséhez” – fogalmazott Hszi Csin-ping.

A látogatás kézzelfogható eredményt is hozott. A francia repülőgépgyártó óriás, az Airbus és a kínai kormány a Pekingben összeszerelt repülők számának növeléséről állapodott meg 2020-ig bezárólag.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!