2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Legalizálnák a melegházasságot

Hír TV

2017. november 15., szerda 09:19, frissítve: szerda 13:51

Az ausztrálok közel kétharmada támogatja a melegek közötti házasságok legalizálását. A 12,7 millió ember megkérdezésével készült felmérés eredménye nem ró jogi kötelezettséget a kormányra, ám a kabinet ígéretet tett arra, hogy ha a szavazók támogatják az azonos neműek házasságát, beterjeszt egy erről szóló törvénytervezetet a parlament elé.

Penny Wong volt az első nyíltan leszbikus képviselő, majd az első nyíltan leszbikus kormánytag Ausztráliában, most pedig sokéves álma vált valóra: kiderült, hogy az ausztrálok többsége támogatja a melegházasság legalizálását.

A levélszavazáson részt vett 12,7 millió emberből 7,8 millióan voksoltak arra, hogy az azonos neműek házasodhassanak a szigetországban.

Ez nagyon különleges pillanat, hatalmas jelentőségű pillanat Ausztráliának. Egy olyan pont a történelemben, amikor kimondtuk, hogy egy jobb, igazságosabb, egyenlőbb országot akarunk. Ez felbecsülhetetlen. A következő nemzedékek tagjai most már biztosak lehetnek abban, hogy ugyanolyan lehetőségeik és jogaik lesznek, mint bármelyik ausztrálnak – nyilatkozta Sydney városi tanácsának tagja, Christine Forster.

Igennel szavazott az egyik leghíresebb ausztrál, az ötszörös olimpiai bajnok úszó Ian Thorpe is.

Nagyon izgatott voltam egész nap, mert idegesen vártam az eredményt, ami nagyon fontos rengeteg embernek országszerte. Azt akartam, hogy ma minden rendben legyen – mondta az úszó.

A lakossági felmérés nem kötelezi semmire az ausztrál kormányt, de a kabinet korábban megígérte: ha a szavazók kiállnak a homoszexuálisok házassága mellett, beterjesztik az erről szóló törvénytervezetet a parlament elé. Malcolm Turnbull miniszterelnök az eredmény ismeretében azt mondta, ha rajta múlik, az ünnepekre már megszületik a törvény.

Ausztrálok milliói hallatták a hangjukat és elsöprő többséggel szavaztak a házassági egyenjogúságért. Igennel szavaztak az igazságosságra, az elkötelezettségre, a szerelemre. Most pedig rajtunk a sor itt, az ausztrál parlamentben, hogy elvégezzük a munkát, amivel az emberek megbíztak minket, még karácsony előtt – jelentette ki Turnbull.

Ausztrália lehet a világon a 25. ország, ahol legalizálják az azonos nevűek házasságát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!