2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Közösen küzd Észak- és Dél-Korea

Hír TV

2018. február 5., hétfő 10:38, frissítve: kedd 10:15

Lejátszotta első felkészülési mérkőzését a közös észak- és dél-koreai női jégkorong-válogatott. A mérkőzés előtt szimpátia- és ellentüntetések is zajlottak a csarnokon kívül. Az Észak-Korea-ellenes tüntetők összecsaptak a rendőrökkel is.

Felkészülési mérkőzésre készül az észak- és dél-koreai vegyes női jégkorong-válogatott Svédország ellen a déli oldalon lévő Incheonban. A vegyes válogatottnak sem az északi, sem a déli himnuszt nem játszották el a meccs előtt, helyette a 2012 ősze óta az UNESCO szellemi örökség részeként számon tartott Arirang című koreai népdal szólt. A közös koreai válogatott 22 játékosa közül négyen északiak voltak a meccsen. A két ország közötti megállapodás szerint 12 másik északi játékos csatlakozik majd a 23 fős kerethez, és minden mérkőzésen legkevesebb három északi nő játszhat az olimpián. A háromezer ember előtt lejátszott meccsen egyébként a csapat 3-1-re kikapott Svédországtól.

Ha az északi és a déli sportolók teljes erővel és szívvel játszanak együtt minden meccsen, akkor biztos vagyok benne, hogy jó eredményt fogunk elérni – mondta egy észak-koreai játékos, Jong Su Hyon.

A kritikák attól hangosak, hogy az északi játékosok beépítése miatt a déliek kapnak kevesebb lehetőséget, ez pedig árthat a csapatmorálnak.

Bár nagyon rövid idő áll rendelkezésre, hogy összeálljunk, de úgy vélem, hogy csak játszunk, úgyhogy nem nagy probléma, hogy északiak is játszanak. Ahogy az északiak megpróbáltak becsatlakozni a rendszerünkbe, nem éreztünk nehézséget a közös játékban – vélekedett Park Jong-Ah dél-koreai játékos.

A csapat amerikai szövetségi kapitánya szerint a nyelvi akadályok jelentik a legnagyobb hátrányt.

Megbeszéléseink voltak velük, és sok kérdésük volt. A találkozót tizenöt percesre terveztük, de egy órával később is beszéltünk és videókat néztünk. Tanulni akarnak, jobbak lenni, és amit sosem gondoltam volna, hogy az észak-koreai nyelv különbözik a délitől. A találkozóink angolul, dél- és észak-koreaiul zajlanak. Ezért háromszor olyan hosszúak. Nagyon nehéz, amikor három különböző nyelv van egy csapaton belül – számolt be Sarah Murray szövetségi kapitány.

A mérkőzést megelőzően a csarnok előtt néhány szurkoló örömtáncot járt a közös csapat miatt, néhányan azonban tüntetéssé alakították az eseményt. Észak-Korea-ellenes demonstrálók egy csoportja a rendőrökkel is összecsapott. Kutyáknak nevezték a kommunista ország vezetőit.

Azért vagyunk itt, hogy elítéljük Mun Dzsein kormányát, akik az olimpiából, amelynek egy tiszta sportfesztiválnak kellene lennie, a phjongcshangi olimpiát teremtették. Úgy tűnik, hogy Észak-Korea befejezi a nukleáris fejlesztéseit márciusban, ezért mi keményen figyelmeztetjük Kim Dzsongun rezsimjét is, amely az olimpiánkat egy eldobható eseményként kezeli – mondta egy dél-koreai tüntető, Kim Jong-Keun.

Közben az olimpiai láng Thebekbe, Dél-Korea legmagasabb városába érkezett. A lángot 7500 ember viszi, mielőtt elérkezne pénteken végső helyszínére a phjongjangi téli olimpia megnyitójára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!