2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

Közép-Európa sajtószabadságáért aggódnak a térség újságírói

Hír TV

2017. december 15., péntek 15:23, frissítve: péntek 16:09

A lengyel és a szlovák kormány is a magyar modellt követi a média ügyében. Egy a Közép-európai Egyetem által szervezett varsói konferencián szlovák és lengyel újságírók számoltak be a független sajtóra gyakorolt túlzott kormányzati nyomásról.

A Média nyomás alatt a visegrádi régióban című CEU-rendezvényen, Varsóban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet egykori sajtószabadság-felelőse azt mondta, hogy a térség kormányai mindenütt elnyomják a független sajtót.

„Az a cél, hogy választási célból teljes mértékben dominálják a véleménypiacot. Ez van Magyarországon, ez kezdődött Lengyelországban, és amíg az egykori Csehszlovákia területén a sajtószabadság még zavartalan, már látható, hogy a modern oligarchák és a kormány demokratikus álca mögé bújva megkezdte a sajtó elnyomását” – emelte ki Haraszti Miklós, az EBESZ egykori sajtószabadság-felelőse.

A szlovák liberális Sme főszerkesztője szerint a jelenlegi budapesti vezetés útját követik Varsóban és már Pozsonyban is. „Figyelmesen követjük a folyamatokat, hogy mi történik Magyarországon, mert Orbán Viktor laboratóriummá alakította Magyarországot, hogy hogyan lehet szétszedni a liberális demokráciát, hogyan lehet megölni és felszámolni a kritikus médiát. Lengyelországot ez inspirálja, és láthatják, hogy még a mi miniszterelnökünk és politikusaink is ötletet kaptak arra, hogyan kommentálják a sajtót” – fogalmazott Beata Balogová.

A legnagyobb példányszámú lengyel napilap főszerkesztő-helyettese szerint politikai célból támadják az egyik amerikai tulajdonú hírtelevíziót. Először az adóhatóság követelt a vállalattól 8,1 milliárd forintnyi zlotyt be nem fizetett adó gyanánt, mert a hatóságok szerint szabálytalanságokat követett el, amikor öt éve felvásárolta egyik vetélytársát. A héten pedig azért büntették 110 millió forintnak megfelelő összegre a tévécsatornát, mert tavaly decemberben a hatóság szerint egyoldalúan számolt be egy ellenzéki tüntetésről.

„Sok intézkedést hozhat a kormány. A vállalatokat, különösen a külföldi tulajdonú társaságokat kényszeríthetik, hogy adják el érdekeltségüket mondjuk a lengyel állami cégeknek, mert különben ellenőrzés alá kerülnek, adóellenőrzést, munkaügyi ellenőrzést kapnak, vagy bármilyen állami zaklatást. Ez könnyű. Ha tönkre akarnak tenni egy vállalatot, és megvannak hozzá az eszközök, mint a TVN24 esetében Lengyelországban, akkor bármilyen céget tönkre tudnak tenni” – húzta alá Piotr Stasinski, a Gazeta Wyborcza főszerkesztő-helyettese.

A lengyel médiahatóság szerint a tévé törvénytelenségre bujtogatta az embereket. „Illegális tevékenységekre buzdítottak, felszólították az embereket, csatlakozzanak a tüntetéshez, ami illegális volt” – fogalmazott Teresa Brykczynska, a szervezet szóvivője.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet médiaszabadsági indexén Lengyelország a 2015-ös 18. helyről az 54.-re esett vissza 2017-re. A szervezet indoklása szerint a kormány a közszolgálati médiát szócsővé tette, a reformokat ellenző újságokat megfojtja, és felvásárolná a külföldi tulajdonban lévő kritikus sajtótermékeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!