2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Kína fokozatosan kebelezi be a Balkán-félszigetet

Hír TV

2018. július 16., hétfő 15:33, frissítve: hétfő 15:50

Terjeszkedik Kína a Balkán-félszigeten. Montenegróba jóformán bevásárolta magát, egymilliárd euróért épít autópályát a hegyek között. A kormány kénytelen volt adót emelni, az ellenzék szerint soha nem fog megtérülni a beruházás, a kormány szerint nem a megtérülés a fontos.

A montenegrói kormány gigantikus kínai hitelt vett fel, hogy a hegyek között építsen autópályát. A terv szerint ezen akkora forgalom bonyolódna, hogy megéri 165 kilométernyi a befektetés 1 milliárd eurós hitelért. Egyelőre 41 kilométer készült el, de most áll a beruházás, a kormány pedig máris kénytelen adót emelni, az ország államadóssága már a GDP 80 százaléka fölé kúszott.

„Biztosak vagyunk benne, hogy hamis adatokkal töltötték fel a megvalósíthatósági tanulmányt, hogy igazolják a beruházás szükségességét” – mondta egy közlekedési szakértő.

Az ellenzék szerint a hitel miatt a kormány kiszolgáltatta Montenegrót a Kínának. „Egymillió eurós befektetéssel, ami az ország életében a legnagyobb, a kínai kormány lényegében évtizedekre bevásárolt magának Montenegróban” – érvelt Dritan Abazovic, ellenzéki vezető.

A kormány szerint nem a megtérülés a fontos. „Ez a beruházás stratégiailag fontos. Nem a távoli jövőben fog megtérülni, mert fontos infrastrukturálisan” – mondta Zorana Mihajlovic, közlekedési miniszter.

Kína fokozatosan kebelezi be a Balkán-félszigetet. Kikötőket vásárol, autópályát és vasutat épít Szerbiában, Albániában és Macedóniában. Hasonló hitelből épül a Belgrád–Budapest vasútvonal is, ami 525 milliárd forintos hitelből épül és nem tudni, hogy mikor fog megtérülni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!