2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Földi pokolban élnek a menekült gyerekek

Hír TV

2017. október 20., péntek 16:03, frissítve: péntek 16:19

Az ENSZ Nemzetközi Gyermek-gyorssegélyalapja (UNICEF) szerint pokoli körülmények között élnek a rohingja menekült gyerekek a bangladesi menekülttáborokban. A jelentés készítője szerint a gyerekek olyan borzalmakat éltek át Mianmarban, amilyeneket nem lett volna szabad látniuk.

Több mint 300 kis- és fiatalkorú rohingja menekült el a mianmari hadsereg akciói elől, amelyeket az ENSZ etnikai tisztogatásnak tart. A muszlim kisebbség tagjai azután hagyták el otthonukat, hogy a buddhista többségű Mianmar hadserege augusztus végén egész falvakat gyújtott fel, válaszul a muszlim felkelők összehangolt támadására. A mianmari kormány tagadja, hogy túlkapásokat követnének el.

„Az az érzésem, hogy ezek a gyerekek nagyon elhagyatva és elszigetelve érzik magukat, ráadásul nincsenek eszközeik a támogatás vagy segítség felkutatására. Nem meglepő, hogy földi pokolnak érzik ezt a helyet” – mondta Simon Ingram, a Kitaszítva és reménytelenül (Outcast and Desperate) címet viselő jelentés szerzője.

Az UNICEF szerint a Bangladesben, Ázsia egyik legszegényebb országában található menekülttáborok túlzsúfoltak, a gyerekek éheznek, emiatt könnyen emberkereskedők áldozataivá is válhatnak.

„Ez nem rövid távú válság lesz, nem ér véget egyhamar. Ezért különösen is fontos, hogy a határok nyitva maradjanak, és a gyerekek védve legyenek, s a Bangladesben születetteket is anyakönyveztessék” – tette hozzá Simon Ingram.

Jövő hétfőn Genfben adománygyűjtő konferenciát tartanak a rohingják megsegítésére. Az ENSZ és segélyszervezetek szerint átszámítva több mint 110 milliárd forintra lenne szükség, hogy ivóvízzel és élelemmel lássák el őket, valamint tisztálkodási eszközöket, oltóanyagokat vehessenek a bangladesi táborban tengődőknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!