2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Erdogan felszabadítaná Szíriát és hadat üzent a terrorizmusnak

Hír TV

2018. június 25., hétfő 07:56, frissítve: hétfő 15:43

Szíria felszabadítását és a terrorellenes harc folytatását ígérte győzelmi beszédében az újraválasztott török elnök pártja ankarai székházánál. Recep Tayyip Erdogan 52,5 százalékot szerzett, legnagyobb ellenfele 31 százalékot, így nem lesz második forduló. Előrehozott parlamenti választást is tartottak, de ezt Erdogan pártja csak 42 és fél százalékkal nyerte, így elvesztették a parlamenti többséget. Négy ellenzéki párt is bejutott a parlamentbe, köztük a kurdok is.

Erdogan elnök támogatói ünnneplhettek a választások után Isztambulban. A török vezető 2003-óta van hatalmon, és akár 2028-ig is maradhat. Ezt a választást már a népszavazással elfogadott új alkotmány szerint tartották meg, amely a parlamentet meggyengítette, az elnök kezébe pedig lényegében teljhatalmat adott. Erdogan mostantól rendeletekkel kormányozhat, beavatkozhat az igazságszolgáltatás működésébe, minisztereket jelölhet ki és feloszlathatja a törvényhozást.

„Itt az ideje, hogy az elnök és a parlament többet dolgozzon. Itt az ideje, hogy elhagyjuk a választás során felmerült vitákat, konfliktusokat, nehezteléseket, és hogy az ország jövőjére koncentráljunk” – hangoztatta Erdogan.

A két évvel ezelőtti pucskísérlet óta Erdogan politikai tisztogatásba kezdett, több tízezer közalkalmazottat és katonát rúgatott ki, ötvenezer embert záratott börtönbe. A kritikus sajtót is elhallgattatta, Törökországban van jelenleg a legtöbb újságíró börtönben a világon. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője a választás napján csalást emlegetett, de sajtóértesülések szerint elismerte az eredményt.

„Arra kérem a török polgárokat, hogy vonuljanak a választási bizottság irodái elé” – szólított fel Muharrem Ince, a CHP Párt elnökjelöltje.

A kurd kisebbségnek viszont volt oka az ünneplésre, hiszen pártjuk bejutott a parlamentbe és a második legnagyobb ellenzéki erővé vált, annak ellenére, hogy a párt elnökjelöltjét is bebörtönözték terrorizmus vádjával.

„Ez nagyszerű érzés, győztünk, annak ellenére, hogy erőszak és elnyomás alatt élünk, a média pedig hallgat rólunk” – mondta Seyhmuz Asan, a HDP Párt támogatója.

Erdogan elnök győzelmi beszédében a kurd kisebbségnek is üzent, azt mondta: újult erővel harcol majd a kurd milíciák ellen az ország délkeleti részén.

Orbán elsőkét gratulált

A török Anadolu hírügynökség szerint az egész világon Orbán Viktor gratulált elsőként Erdogan török elnök győzelméhez. A hírügynökség szerint Orbán magyar idő szerint 8 órakor, az eredmények kevesebb mint 50 százalékos feldolgozottságánál már gratulált is Erdogannak. Orbán egyébként 2014-es tusványosi beszédében nevezte követendő példának Erdogan illiberális török rendszerét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!