2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

ENSZ: nemzetközi jogba ütközik a civilek bombázása

2015. május 10., vasárnap 12:15, frissítve: vasárnap 12:29

A polgári lakosságot is bombázza a Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció Jemenben – közölte az ENSZ. A világszervezet figyelmeztette az arab országot, hogy a lakott területekre mért légicsapások megsértik a nemzetközi jogot. Az ENSZ szerint a hadművelet ezernégyszáz halálos áldozatának több mint fele civil.

A húszi lázadók állásait bombázza a szaúdiak vezette koalíció. Az elmúlt napokban főleg az ország északi, szaúdi határhoz közeli részén hajtottak végre légicsapásokat. „A koalíció és a szaúdi légierő százharminc légicsapást hajtott végre péntek óta, és összesen mostanáig ezerkilencszázat. Száz célpontot bombáztunk a szaúdi–jemeni határ közelében” – mondta a szaúdi vezetésű koalíció szóvivője.

Az ENSZ szerint a szaúdiak által vezetett hadjárat nemzetközi jogot sérthet, mivel lakott területeket is bombáznak. Az ezernégyszáz halálos áldozat fele civil a világszervezet szerint. A koalíció a volt elnök, Ali Abdullah Szaleh házára is csapást mért, de a volt államfőnek és családjának nem esett baja. Szaleh az ország jelentős részét elfoglaló húszi lázadók szövetségese, a hadműveletet ellenük indította Szaúd-Arábia és több másik öböl menti állam. A húszik és a szaúdiak amerikai nyomásra beleegyeztek egy öt napos fegyvernyugvásba, hogy a lakossághoz el tudják juttatni a segélyszállítmányokat. „Most már biztos, hogy kedden, jemeni idő szerint 11 órától kezdődik a tűzszünet” – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter.


A szaúdiak szerint a síita húszikat a szintén síita Irán támogatja, amely az arab ország legnagyobb regionális ellenfele. A lázadók februárban foglalták el a fővárost, és azóta újabb területeket szereztek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!