2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Ellenzéki aktivistákat tartóztattak le Oroszországban

Hír TV

2018. január 27., szombat 19:37, frissítve: szombat 21:12

Tömegesen veszi őrizetbe az orosz rendőrség az ellenzéki aktivistákat az ország különböző városaiban a vasárnapra tervezett országos tüntetéssorozat előtt. A megmozdulást eredetileg Alekszej Navalnij hirdette meg, miután a választási bizottság megakadályozta, hogy Putyin ellenfeleként indulhasson a márciusi elnökválasztáson. A Putyin és oligarchái korrupciós ügyeit feltáró politikus szerint a rendőrök célja, hogy megfélemlítsék a szervezet aktivistáit.

Gerillamódszerekkel plakátolnak és szórólapoznak az orosz ellenzékiek. A vasárnapra tervezett tüntetéssorozatukat hirdetik így, hiszen Oroszországban évek óta nincs független sajtó, és a tüntetésekhez is állami engedély kellene. Putyin kritikusai így legfeljebb az interneten terjeszthetik a véleményüket.

 „Nem szabad félnünk. Tisztában kell lenni vele, hogy bármikor bármelyikünket őrizetbe vehetnek, gyakorlatilag akármennyi időre, akármiért” – mondta egy szentpétervári szervező.

A tüntetéssorozatot az orosz ellenzék vezetője, Alekszej Navalnij hirdette, miután a választási bizottság megtiltotta neki, hogy Vlagyimir Putyin ellenfeleként induljon az elnökválasztáson. Navalnij a putyini oligarchaelit korrupciós ügyeinek a feltárásával szerzett hírnevet. Az orosz ellenzék előző vezetőjét, Borisz Nyemcovot Moszkvában lőtték le három éve.

 „Január 28-án mindenki jöjjön tüntetni, különösen Moszkvában és Szentpéterváron, ahol a hatóságok sose szokták engedélyezni a tüntetéseinket. Az őrizetbe vételek már elkezdődtek, eddig négy városban vették őrizetbe a szervezőinket, és nyilván még többeket fognak, de ezzel nem félemlítenek meg” – üzente híveinek a neten Alekszej Navalnij.

Oroszországban márciusban lesz az elnökválasztás első fordulója. Független megfigyelők szerint Putyin legutóbb is meghamisított adatokkal nyert. Akkor többnapos tüntetéssorozat volt a választási csalások miatt, a rendőrség most ezt akarja megakadályozni.

„Egy napja szinte az összes szórólapunkat lefoglalták, 20 ezer darabot. A sofőr épp elhozta volna őket a nyomdából, de nyilván követték, és be is vitték kihallgatásra, a nyomdát meg megszállták a rendőrök, és mindent lefoglaltak, mondván, államellenes, amit csinálunk” – mondta az egyik moszkvai szervező.

A putyini illiberalizmust szemlélteti, hogy januárban az orosz belügyminisztérium nyíltan közölte: a márciusi választás előtt semmiféle ellenzéki megmozdulást nem fognak engedélyezni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!