2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Bíróság elé idézik Magyarországot

Hír TV

2018. július 19., csütörtök 13:15, frissítve: csütörtök 14:22

Megindította a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság a kormány bevándorlásellenes törvénycsomagja illetve a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt. A Stop Sorosként emlegetett törvény-módosítások azokat büntetik, akik szervezik vagy segítik a jogellenes bevándorlást. A törvény szerint már az is ilyen jellegű tevékenységnek minősül, ha valaki tájékoztató anyagokat állít össze a migránsoknak a magyarországi bevándorlási szabályozásról.

Több mint két és fél évig levelezett a magyar kormánnyal az Európai Bizottság a 2015 őszén elfogadott új magyar menekültügyi szabályokról. A brüsszeli testület véleménye kezdetekről az volt, hogy az úgynevezett tranzitzónák sértik a menedékkérők jogait, nincsenek megfelelő eljárási garanciák és a visszaküldési gyakorlat is uniós jogot sért.

A bizottság úgy ítélte meg, hogy nemrég elfogadott a Stop Soros néven emlegetett törvénycsomag is számos ponton sérti a közösségi jogot. Az Európai Bizottság álláspontját jelentős mértékben a Velencei Bizottság szakvéleményére alapozta, néhány hete az európai alkotmányjogászokból álló testület is azt mondta, a törvény vissza kellene vonni.

A legfőbb probléma a törvénnyel kapcsolatban, hogy túl széleskörű a büntetőjogi rendelkezése. Ezzel az a gond, hogy azok, akikre vonatkozhat a törvény azoknak nehézséget okoz, hogy az ő tevékenységük megfelel-e az új törvénynek, vagy sem. Különösön fontos ebben az esetben, hogy a törvény július 1-vel életbe lép, és ez nem ad sok időt arra az érintetteknek, hogy kialakíthassák az álláspontjukat, és meghatározzák a tevékenységüket az új helyzetben - mondta a Velencei Bizottság egyik tagja, Richard Barrett.

A magyar kormány nem tudta meggyőzni a Bizottságot mindezek ellenkezőjéről, ezért az ügyet az Európai Bíróság elé viszik. Ebben az ügyben most új kötelezettségszegési eljárás indult.

 

Az Európai Bizottság ma úgy döntött, az Európai Bíróság elé idézi Magyarországot, a menedékjogról szóló európai jogszabályokkal való összeférhetetlenség miatt. Ez az utolsó lépése annak a kötelezettségszegési eljárásnak, amit 2015-ben indítottunk meg, ezt megelőzően többször is tárgyaltunk és leveleket is küldtünk Magyarországnak, legutóbb pedig egy véleményt is, még 2017-ben. A Bizottság úgy gondolja, hogy a szóban forgó kérdéses pontokat még mindig nem sikerült megoldani, és ezért döntött úgy, hogy az Európai Bíróság elé idézi Magyarországot a menedékkérőkről és visszaküldésükről szóló törvények miatt - jelentette be Natasha Bertaud, az Európai Bizottság szóvivője.

Az Európai Bizottság ma hivatalos felszólító levelet küldött Magyarországnak, amely a legutóbbi alkotmánymódosítással kapcsolatos. Ez a menedékjog és a tartózkodási engedély iránti kérelmekhez segítséget nyújtó tevékenységek bűncselekménnyé nyilvánítja, és további megszorításokat tartalmaz a menedékkérelmekkel kapcsolatosan.

Az Európai Bizottság csütörtökön összesen 11 ügyben indított el, vagy léptetett az eljárás következő szakaszába Magyarországgal szemben kötelezettségszegési ügyet.

A következő néhány évben Magyarország folyamatos pereskedésre készülhet az Európai Bizottsággal. Tavaly decemberben jelentették be, hogy három ügyben is beperli a Bizottság Magyarországot. Ezek a menekültkvóták be nem tartása, a felsőoktatási törvény és a civil törvény, most pedig a menekültügyi eljárással kapcsolatos ügy megy az Európai Bíróság elé. A Stop Soros kapcsán Magyarországnak most két hónapja van. Azt követően egy újabb levélváltás lehetséges, és hogyha akkor sem elégedett az Európai Bizottság a magyar válaszokkal, akkor az az ügy is az Európai Bíróságnál fog landolni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!