2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Barlangokba menekülnek a civilek a török bombázások elől

Hír TV

2018. február 2., péntek 10:17, frissítve: péntek 14:52

Föld alatti barlangokban vészelik át az afrini civilek a török légicsapásokat. A területről több mint 15 ezren menekültek el, amióta Törökország hadjáratot indított a kurdok által irányított Afrin ellen. Az ENSZ segélyszállítmányai közben hónapok óta sem ide, sem más ostromlott városokba nem jutnak el. Az Egyesült Államok pedig katonai csapást indíthat a szír kormányerők ellen, ha bebizonyosodik, hogy Bassár el-Aszad emberei ismét vegyi fegyvert vetettek be civilek ellen.

Megmutatta új otthonát egy szíriai család a CNN stábjának. Tizenketten élnek a barlangban, ahol a bútorzat mindössze ágynak használt pokrócokból áll. A kurdok által ellenőrzött Afrinban sokan menekültek a föld alá a török légicsapások elől. „Az apámat megölték, én meg az anyámmal és a fivéreimmel idejöttem a barlangba. Itt sötét van, és félünk, mert nagy zaj jön kívülről. A levegőből lőnek minket; hát mit ártottunk mi nekik? Mi csak gyerekek vagyunk” – tette fel a kérdést a család egyik gyermeke.

Egy 10 éves fiúval is török bombák végeztek. Pedig Törökország kormánya azt állítja, hogy csak terroristákat vesznek célba, és ügyelnek arra, hogy elkerüljék a civil áldozatokat. Recep Tayyip Erdogan kormánya azért indított háborút a szíriai kurdok ellen, mert terroristáknak tartja őket, és attól tart, hogy a törökországi kurdokkal összefogva felkelést robbantanak ki. Afrinból január eleje óta 16 ezren menekültek el az ENSZ becslései szerint.

Afrin a legújabb front Szíriában, de a szír kormányerők és a felkelők párhuzamosan továbbra is véres harcokat vívnak országszerte. A Damaszkusz melletti Kelet-Gúta a lázadók egyik fő bázisa, onnan indítják rakétatámadásaikat a szír főváros ellen. A kormányerők légicsapásokkal válaszolnak, a bombázásban csütörtökön két gyermek vesztette életét. Csak január első felében több mint 30 kiskorú halt meg az ostromlott városban.

Ráadásul a jelek szerint a Bassár el-Aszad vezette szír kormány ismét mérges gázt vetett be a felkelők ellen – pedig 2014-ben Szíria orosz és amerikai nyomásra hivatalosan felszámolta vegyifegyver-programját.

– Az Egyesült Államokat rendkívüli módon aggasztja az újabb jelentés, amely szerint a szíriai rezsim klórgázt használt, hogy ártatlan civileket terrorizáljon Kelet-Gútában. Ha az értesülést sikerül megerősíteni, akkor ez volt a harmadik ilyen támadás az elmúlt 30 napban Kelet-Gútában – jelentette be Heather Nauert külügyminisztériumi szóvivő.

A Reuters értesülései szerint ha folytatódnak a vegyifegyver-támadások, az Egyesült Államok katonai csapást indít a szír kormányerők ellen.

Közben minden eddiginél rosszabb helyzetben vannak az ostromlott városokban rekedt civilek, akikhez egyáltalán nem jutnak el a nemzetközi segélyszállítmányok. Ilyesmi legutóbb 2015-ben fordult elő.

„A humanitárius diplomácia tehetetlen. Sehová nem jutunk jelenleg. A legutolsó konvoj, amely bejutott egy ostromlott területre, november 28-án érkezett, és mindössze 7200 emberen tudott segíteni” – mondta Jan Egeland, az ENSZ szíriai különmegbízottja.

Az ENSZ a harcoló felek szövetségeseitől, a kormányerőket támogató Irántól és Oroszországtól, illetve a felkelők oldalán álló Törökországtól várja, hogy rendezzék a helyzetet, és nyissanak utat a segélykonvojoknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!