2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Afrikában nem kérnek a menekülttáborokból

Hír TV

2018. június 26., kedd 17:11, frissítve: kedd 18:47

Az olasz belügyminiszter szerint egyelőre egyetlen észak-afrikai országot se sikerült meggyőzni arról, hogy ott legyen az EU befogadóközpontja. Matteo Salvini hétfőn Líbiában tárgyalt, eredménytelenül. Az európán kívüli táborokat a magyar és osztrák kormány is támogatja, a franciák viszont ellenzik. Az osztrák belügyminiszter szerint fel kell készülni arra, hogy a Földközi-tenger után újra a Balkánon erősödig a migráció.

Az osztrákok már a határzárra készülnek Szlovénia közelében. Még egy speciális migráns-rendfenntartó alakulatot, a Pumát is létrehozták. A Balkán irányából jelenleg is hetente több mint százan érkeznek, az osztrák belügyminiszter pedig attól tart, hogyha a Földközi-tengeren szigorodik az ellenőrzés, és Szíriában újra véres harcok kezdődnek, akkor a migránsok visszatérnek a balkáni útvonalra.

„Az emberekben félelmet kelt, amikor a politikusok engedélyezik a törvénytelenségeket, vagy egyszerűen csak nem teljesítik a kötelezettségüket és nem védik meg az ország határát. Az én álláspontom egyszerű. Egy határvédelemre képtelen ország megbízhatatlan és Ausztria nem ilyen” – mondta a Herbert Kickl, osztrák belügyminiszter.

A Földközi-tengeri uniós őrjáratok szigorítása azóta téma, hogy az új olasz kormány nem engedi kikötni a privát segélyszervezetek menekültszállító hajóit, csak az EU hivatalos Földközi-tengeri missziójának az egységeit. Egy dán konténerszállító hajó 3 napig várakozott Szicíliánál, miután az olasz hatóságok kérésére elszállítottak 100 migránst, de az olaszok kikötni már nem hagyták őket. Végül a dán kormány közbenjárására volt szükség a kikötéshez.

Az olasz és máltai kormány egy másik, német mentőhajó sorsáról is megegyezett kedden. A Lifeline fedélzetén lévő 234 migráns Máltán szállhat ki, de aztán Olaszország és más uniós tagállamok átveszik őket.

Az olasz kormány észak-afrikai befogadóközpontokkal vetne véget a Földközi-tengeri mentéseknek. A tengeren tilos lenne hajóval elindulni, amíg valaki nem regisztrált a líbiai táborban és nem kapott uniós engedélyt a beutazásra.

„Néhány európai ország, köztük Franciaország azt javasolta, hogy ezek a befogadó központok legyenek Európában, például Olaszországban. Ez probléma lenne, mert nem állítaná meg a migrációt. Mi ehelyett azt javasoltuk, hogy a befogadóközpontokat Líbia déli határán hozzák létre. Európán belüli táborokkal a probléma nem oldódik meg” – mondta Matteo Salvini, olasz belügyminiszter.

Az észak-afrikai táborok ötletét egyébként eredetileg Orbán Viktor vetette fel még 2016-ban. Ahogy akkor, az észak-afrikai országok most is határozottan elutasítják ezeket a terveket, pedig már Egyiptommal, Líbiával és Tunéziával is voltak tárgyalások.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!