2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Visszavonta aktivistáit Veszprémből az MSZP

,

2015. február 22., vasárnap 13:41, frissítve: vasárnap 17:14

Visszavonta több száz aktivistáját az MSZP Veszprémből. Az időközi parlamenti választáson eddig alacsony a részvétel.

Információink szerint visszavonta 350 aktivistáját Veszprémből az MSZP. A szocialisták Kész Zoltán mellett kampányoltak volna. Egy helyi hírportál szerint szombaton az aktivisták egy csoportja összeszólalkozott a járókelőkkel.

Az időközi parlamenti választás reggel 6 órakor kezdődött Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében, 73 ezer szavazót várnak az urnákhoz. A választás egyfordulós, nincs érvényességi küszöb: az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja. A délelőtti órákban nem történt rendkívüli esemény az időközi választáson, tájékoztatta a Hír TV-t a veszprémi jegyző. A részvételi hajlandóság nagyban elmarad a tavalyitól. Délután 15 óráig a jogosultak 31 százaléka voksolt, ez lényegesen kevesebb mint a tavaly áprilisi választáskor.

Veszprém jegyzője szerint legkorábban este fél 9-kor lehet nem hivatalos végeredmény. „92 szavazókörben működik, zajlik a választás. 91 szavazókör szavazati eredményeit fogjuk feldolgozni. Egy szavazókör, a veszprémi kettes számú kijelölt szavazókör urnáját nem fogjuk felbontani a törvényes előírásoknak megfelelően. Ide fognak beérkezni a külképviseleti, valamint az átjelentkezős szavazatok. Ezeket várhatóan jövő héten fogjuk tudni feldolgozni és megállapítani a bizottság részéről – várhatóan – majd a 100 százalékos eredményt” – fogalmazott Mohos Gábor a Hír TV-nek.

Az időközi választásra tizenkét jelöltet vettek nyilvántartásba: a Fidesz–KDNP jelöltje Némedi Lajos, a baloldal Kész Zoltán mögé állt be, a Jobbik Varga-Damm Andreát, az LMP Gerstmár Ferencet indítja. Az időközi választás tétje, hogy megmarad-e a Fidesz–KDNP kétharmados többsége az Országgyűlésben.

A kormánypárti induló, Némedi Lajos már szavazott. A Fidesz–KDNP jelöltje nem akart esélyt latolgatni. „Nagyon sokat dolgoztunk az elmúlt hónapokban, munkatársaimmal, segítőimmel együtt. Több ezer emberhez eljutottunk. Ez nagyon nagyon hasznos volt számomra. Örülök neki, büszke vagyok arra, hogy ebben a munkában részt vehettem. Mint minden versenyző, természetesen én is izgatottan várom az eredményt. Nem vagyok elbizakodott, és nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki megtisztel a szavazatával és este én is várom az eredményeket” – nyilatkozni Némedi Lajos.

Kész Zoltán is voksolt már. A baloldal által támogatott jelölt a veszprémi művelődési központban szavazott. A szavazóhelyiség előtt a Hír TV-nek azt nyilatkozta: szoros eredményre számít. Szerinte a mai voksolás jelentőségét az adja, hogy lehetőségük van lebontani a kormánypártok kétharmadát, illetve az, hogy az ellenzék megmutassa, hogy meg lehet verni a Fideszt.

– Szoros eredményre számítok, és szeretném biztatni az összes veszprémi és Veszprém környéki választópolgárt, hogy menjenek el szavazni. Éljenek a demokratikus jogaikkal és szavazzanak.
– Ön kampányol ma még?
– Én már csak sétálgatok, megyek ide-oda, de már nem kampányolok ma.
– Szoros eredmény lesz, ha mégsem sikerül nyernie, hétfőtől mit csinál majd?
– Majd választ adok rá este – nyilatkozta Kész.

A jobbikos jelölt mise után válaszolt az újságírók kérdéseire. Varga-Damm Andrea azt mondta: azért lehet alacsony a részvétel, mert az emberek úgy érzik, nincs kire szavazniuk. A radikális párt indulója szerint már választási csalás gyanúja is felmerült a mai voksoláson.

– Hallottam a reggeli órákban, hogy nem minden szavazókörben gondolta úgy egy-két ember, hogy a becsület útján csinálja a mai napot. Mert már találkoztunk olyannal, aki jegyzeteli, hogy ki van és ki nincs a szavazáson. Ez nem egy szép dolog, úgyhogy megpróbáltam a templomban az ő lelki üdvükért is imádkozni, mert, hogy a tisztaság és a béke az a legfontosabb ma mindannyiunknak. Mert ez már nem a hatalomról szól, ami itt zajlik, hanem lesz-e még ebben az országban tisztességes magyar nemzet – nyilatkozta a jobbik országgyűlésiképviselő-jelöltje.

Kevéssel, de Némedi állt nyerésre

Egy január végén készült Ipsos-felmérés szerint a fidesz–KDNP-s Némedi Lajos állt nyerésre, de előnye csupán hét százalék volt Kész Zoltánnal szemben. A baloldal által támogatott független jelölt ráadásul a megyeszékhelyen verte a kormánypárti indulót, aki a kisebb településeken volt népszerűbb. A Népszabadság tegnap arról írt: a baloldal egy szoros vereséget is elfogadhatónak tartana. Áprilisban ugyanis Tapolcán is időközi parlamenti voksolást tartanak, ahol az ellenzéknek még lesz esélye megbontani a kormánypártok kétharmados többségét.

A veszprémi időközi voksolást azért rendezik, mert a körzet korábbi országgyűlési képviselője, a fideszes Navracsics Tibor lemondott mandátumáról, miután Magyarország uniós biztosa lett. Navracsicsra tavaly áprilisban a választók 47 százaléka szavazott, őt a baloldali összefogás jelöltje, Pál Béla követte csaknem 20 százalékkal lemaradva, a jobbikos aspiráns 17 százalékot szerzett, míg a most is induló LMP-s Gertsmár Ferenc 6-ot. A részvétel akkor 64 százalékos volt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fidesz jelöltje Navracsics Tibor útján haladna tovább, az MSZP elnökhelyettese pedig biztos a baloldal győzelmében. Bővebben >>>

Magyarország élőben különkiadás, élő kapcsolások
Vasárnap 19 órától folyamatos élő kapcsolásokkal, tudósításokkal jelentkezik a Hír Televízió a helyszínről.  Magyarország élőben című műsorunk több alkalommal jelentkezik, amelyben politológus vendégeinkkel: G. Fodor Gáborral és Boros Tamással értékeljük a választás alakulását és eredményeit. A történések hátterét elemzi élőben a Civil kaszinó. Kövesse nálunk a 2015-ös veszprémi időközi választás eseményeit!

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!