2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Komment 22:50

Világméretű fenyegetésről beszélt Netanjáhú

2015. március 3., kedd 21:36, frissítve: szerda 11:50

Az izraeli miniszterelnök szerint az iráni atomprogram az egész világra és ezáltal az Egyesült Államokra is halálos veszélyt jelent. Benjámin Netanjáhú a washingtoni kongresszusban mondott beszédében támadta az iráni tárgyalások sikeres lezárására irányuló törekvéseket. Az amerikai elnök már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy nem fogadja az izraeli kormányfőt.

A világnak minden áron meg kell akadályoznia, hogy Irán atomfegyverhez jusson – hangoztatta az izraeli miniszterelnök az amerikai kongresszusban mondott beszédében. Benjámin Netanjáhú szerint Teheránt nemzetközi tárgyalásokkal nem lehet meggátolni a fegyver előállításában. Netanjáhú egyenesen úgy fogalmazott, a perzsa állam soha nem lesz Amerika barátja. „Az iráni rezsim halálos veszélyt jelent nemcsak Izraelre, hanem a békére az egész világon. Nekünk össze kell fognunk, hogy megállítsuk az irániak menetelését a hódítás, a terrorizmus és a mások leigázásának útján.” Az izraeli miniszterelnök szerint a legnagyobb veszélyt az jelenti a világra, ha a harcos iszlám atomfegyverhez jut. A nyugati sajtóban máris történelminek nevezett beszédet többször is hosszan tartó taps szakította meg.

Benjámin Netanjáhút a képviselőház republikánus elnöke hívta meg, a demokraták azonban nem örültek felszólalásának, ötven szenátoruk és képviselőjük nem is vett részt az ülésen. Az amerikai elnök már hetekkel ezelőtt elutasította, hogy fogadja a Washingtonban tartózkodó izraeli kormányfőt, aki szerinte meg akarja akadályozni az atomtárgyalások sikeres lezárását. „Azt hiszem, hogy erre törekszik. A tárgyalófelek azonban teljes gőzzel haladnak előre. Sikerült közös nemzetközi álláspontra jutni és azt mondani Iránnak: meg kell mutatnotok, hogy nem atomfegyver előállításán dolgoztok” – fogalmazott Barack Obama.

Az amerikai elnök január közepén jelezte, hogy megvétózza a Teherán elleni újabb szankciós javaslatokat. Irán és a nemzetközi tárgyalócsoportot alkotó hatok tavaly novemberben abban állapodtak meg, hogy március 24-éig megegyeznek a fontosabb kérdésekben és június végéig véglegesítik a megállapodást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!