2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Véget ért a választás

2015. február 22., vasárnap 19:00, frissítve: vasárnap 20:21

Véget ért az időközi parlamenti választás Veszprémben. Hét órakor bezártak a szavazóhelyiségek. Összesen 73 ezer szavazót vártak az urnákhoz, de fél 6-ig csak a jogosultak 42 százaléka járult az urnákhoz. A voksolás egyfordulós, érvényességi küszöb nincs, tehát az a jelölt nyeri a parlamenti mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta. Információink szerint ma már visszavonta 350 aktivistáját Veszprémből az MSZP, ezt azonban a párt helyi elnöke tagadta. A szocialisták a magát független jelöltnek tartó Kész Zoltán mellett kampányoltak volna, egy helyi hírportál szerint azonban az aktivisták egy csoportja szombaton összeszólalkozott a veszprémi járókelőkkel.

Az MSZP helyi elnöke szerint ők eleve úgy készültek, hogy vasárnap már nem küldik utcára azt a 350 aktivistát, akiket az ország más megyéiből hoztak Veszprémbe. Hartmann Ferenc viszont arról nem tudott, hogy szombaton a baloldali aktivisták egy csoportja összeszólalkozott volna a járókelőkkel.

„Az aktivisták tegnap részvételi támogatást kértek a választópolgároktól. Ma nincsenek itt, természetesen ma választás van, és erre koncentrálunk” – mondta Hartmann Ferenc, az MSZP veszprémi elnöke.

Ez előre tervezett volt, vagy van valamilyen oka, hogy ma már nincsenek?
Ez előre tervezett volt. Ugyanúgy, ahogy más választókerületekben is megcsináltuk az időközi országgyűlési választásoknál, például Újpesten, ugyanazt tettük Veszprémben, semmi különleges nincs ebben.

A baloldali kispártok által támogatott Kész Zoltán az MSZP-s aktivisták tevékenységéről nem akart nyilatkozni a Hír Televíziónak. Szerinte ennek az időközi választásnak a jelentőségét az adja, hogy az ellenzéknek lehetősége van lebontani a kormánypártok kétharmados többségét a parlamentben.

Ön kampányol ma még?
Én már csak sétálgatok, megyek ide-oda, de már nem kampányolok ma.

Az LMP által indított Gerstmár Ferenc viszont úgy látja: a veszprémieknek nem a szimbolikus kétharmad lebontása a fontos, hanem hogy a leendő képviselőjük mit tud majd tenni a városért. „Nekünk megalakulásunk óta az az álláspontunk, hogy meg kell haladni a szekértábor-logikát, meg kell haladni a Gyurcsány vagy Orbán hamis logikáját, és ezért kínálunk egy olyan markáns és önálló alternatívát, amely azt szeretné elérni, hogy ebben az országban ne csak a kivételezettek érvényesülhessenek, hanem azok is az egyről a kettőre jussanak, akik mindezt a mindennapi munkájukból szeretnék elérni” – nyilatkozta az LMP-s országgyűlésiképviselő-jelölt.


A jobbikos jelölt nem veszprémi lakos, ezért nem is szavazhatott. Varga-Damm Andrea a délelőtti mise után válaszolt a Hír Televízió kérdéseire. Úgy vélte, tavaly áprilishoz képest most azért is járultak kevesebben az urnákhoz, mert a szavazókat megfélemlítették. „Hallottam a reggeli órákban, hogy nem minden szavazókörben gondolta úgy egy-két ember, hogy a becsület útján csinálja a mai napot. Mert már találkoztunk olyannal, aki jegyzeteli, hogy ki van és ki nincs a szavazáson. Ez nem egy szép dolog” – nyilatkozta a jobbik országgyűlési képviselőjelöltje.

A Fidesz-KDNP jelöltje már kora délelőtt leadta szavazatát. Némedi Lajosnak le kell mondania az alpolgármesterségről, ha parlamenti képviselőnek választják. „Nagyon sokat dolgoztunk az elmúlt hónapokban, munkatársaimmal, segítőimmel együtt; több ezer emberhez eljutottunk. Ez nagyon nagyon hasznos volt számomra. Örülök neki, büszke vagyok arra, hogy ebben a munkában részt vehettem” – szögezte le Némedi Lajos Fidesz-KDNP-s országgyűlésiképviselő-jelölt. A részvételi hajlandóság nagyban elmarad a tavalyitól. Délután 15 óráig a jogosultak 31 százaléka voksolt, ez lényegesen kevesebb mint a tavaly áprilisi választáskor. Eddig 5 kifogás érkezett a helyi választási bizottsághoz, amelyet felülvizsgálnak – fogalmazott a Hír Televízió helyi tudósítója 17 órakor. Délután fél 6-ig a jogosultak 42 százaléka voksolt, ami elmarad a korábbi adatoktól.



Veszprémben azért kellett időközi országgyűlési képviselőválasztást rendezni, mert a tavaly áprilisban megválasztott Navracsics Tibort időközben uniós biztossá nevezték ki. A Fidesz-KDNP jelöltje tavaly 47 százalékot szerzett, 20 százalékkal többet mint a baloldali pártok közös jelöltje, a Jobbik pedig akkor 17 százalékot ért el.

Magyarország élőben – különkiadás, élő kapcsolások
Vasárnap 19 órától folyamatos élő kapcsolásokkal, tudósításokkal jelentkezik a Hír Televízió a helyszínről. Magyarország élőben című műsorunk több alkalommal jelentkezik, amelyben politológus vendégeinkkel: G. Fodor Gáborral és Boros Tamással értékeljük a választás alakulását és eredményeit. A történések hátterét elemzi élőben a Civil kaszinó. Kövesse nálunk a 2015-ös veszprémi időközi választás eseményeit!

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!