2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Svenk 07:30

Végeztek a koppenhágai terrortámadások elkövetőjével

,

2015. február 15., vasárnap 17:00, frissítve: hétfő 08:01

Valószínűleg közel-keleti származású volt a koppenhágai merénylet elkövetője, akinek személyazonosságát a dán rendőrség egyelőre nem fedte fel. A férfit akkor lőtték le, amikor tüzet nyitott az őt megközelíteni próbáló rendőrökre. A gyanúsított ártalmatlanná tétele után Koppenhágában megkezdődött a bevándorlók által lakott városrész átvizsgálása.

A dán rendőrség azonosította a két koppenhágai gyilkos támadás elkövetőjét, kilétét azonban nem fedték fel a nyilvánosság számára. Feltételezések szerint egy húszas éveiben járó kisportolt férfiról van szó, aki minden bizonnyal közel-keleti származású. „A gyanúsítottnál több pisztoly volt, amikor a rendőrségi akció következtében életét vesztette. Az újdonság az, hogy megtaláltuk az első merényletnél használt fegyvert, és néhány ruhát is lefoglaltunk. Azonosítottuk az elkövetőt, tudjuk, hogy ki ő, de róla csak akkor mondunk többet, amikor a nyomozás már előrehaladt fázisában lesz” – mondta a koppenhágai rendőrség illetékese.

A rendőrség illetékese csak annyit mondott, hogy a támadó nem volt ismeretlen a rendőrség számára. Azt egyelőre csak vizsgálják, hogy járt-e Szíriában és Irakban. A dán illetékesek nem zárják ki, hogy a támadót a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztősége elleni támadás inspirálta. „Lesújtva érezzük magunkat a történtek miatt. A támadás egyik halálos áldozata a koppenhágai zsinagóga szolgálatában állt. Együtt érzünk a családjával, akárcsak a zsidó közösséggel. Ők Dániához tartoznak, őket társadalmunk alkotó részének tekintjük, és mindent megteszünk, hogy megvédjük a hazánkban lévő zsidó közösségeket” – mondta Helle Thornincs-Schmidt dán miniszterelnök.

A történtek után az Európai Zsidó Közösség elnöke a zsidó létesítmények fokozott védelmére szólított fel egész Európában. Az izraeli miniszterelnök pedig felszólította az európai zsidókat, hogy költözzenek Izraelbe. „Részvétünkről biztosítottuk a dán népet és a dániai zsidó közösséget, mert ismét zsidókat öltek európai földön, csak azért, mert zsidók. Arra számítunk, hogy a támadások folytatódnak, beleértve az antiszemita jellegű akciókat is. Természetesen a zsidók megérdemlik a védelmet minden országban, mi azonban azt üzenjük testvéreinknek és nővéreinknek, hogy Izrael az otthonuk” – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A két merényletet elítélte Donald Tusk is, az Európai Tanács elnöke szerint a brutális terrortámadások ismét az alapvető értékek és szabadságok ellen irányultak. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke közölte, hogy Európa nem fog meghajolni a terror előtt és minden körülmények között megvédi a szabadságot.

A magyar külügyi és külgazdasági minisztérium is elítéli a dániai támadásokat. A tárca közleményében azt írta: a merénylet nemcsak Dánia, hanem az egész európai demokratikus közösség ellen irányult. A minisztérium részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és hozzátartozóinak. Az uniós vezetők is elítélték a dániai eseményeket.

A jemeni al-Kaida állhat a terrorcselekmény mögött

A jemeni al-Kaida állhat a dán lövöldözések mögött a Hír Televíziónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint. Tálas Péter azért lát esélyt erre, mert a Charlie Hebdo esetéhez hasonlóan most is Mohamed-gúnyrajzok miatt követtek el merényleteket. „A Charlie Hebdót alapvetően az Arab-félsziget al-Kaidája, tehát Jemenben képzett emberek vagy jemeni kapcsolatokkal rendelkező emberek követték el. Amennyiben ugyanez a csoport vagy ugyanez a vonal érvényesül Koppenhágában is, ami nagyon valószínű, hiszen itt is, ugye, a Mohamed-karikatúrákat elkészítő Lars Vilks ellen kíséreltek meg merényletet, akkor én azt feltételezem, hogy ez a jemeni szál és nem az iraki–szíriai” – nyilatkozta Tálas Péter.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!