2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Vasárnapi boltbezárás hatástanulmányok nélkül

2015. március 19., csütörtök 21:29, frissítve: péntek 07:55

Hatástanulmány nélkül vezette be a kormány a boltok vasárnapi nyitva tartásának tilalmát – erről a Portfólió.hu írt, miután közérdekű adatigényléssel próbálták megszerezni a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a dokumentumot. A tárca elismerte, hogy nincs hatástanulmány, tájékoztatásuk szerint a számokat összegezték és abból vontak le következtetéseket.

A kormánypártok 2011 áprilisában még nem tudták, hogy támogatják-e majd a KDNP által beterjesztett vasárnapi boltbezárásról szóló akkori törvényjavaslatot. Nagy Anna egykori kormányszóvivő négy évvel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy az éppen akkor készülő hatástanulmányon múlik majd a döntés. „Ma még Magyarország nem az a gazdag ország, ahol az a legfontosabb, hogy van-e valami nyitva vagy nincs” – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Tavaly novemberben a nemzetgazdasági miniszter még úgy gondolta, hogy Magyarország gazdaságilag nincs felkészülve a hazai boltok vasárnapi zárva tartására. Ennek ellenére a törvényt mégis megszavazta a parlament.


Március 15-e volt az első vasárnap, amikor nem nyithattak ki az áruházak és az alkalmazottat foglalkoztató kisebb üzletek sem. Egyes elemzések azt jósolják, hogy több ezer dolgozó válhat munkanélkülivé, és akár több milliárd forinttal csökkenhet a kiskereskedelmi forgalom is. A Portfólió.hu szerdán derítette ki, hogy a törvény bevezetését megelőző hatástanulmány nem létezik. Ezt az Nemzetgazdasági Minisztérium is megerősítette. „Mivel önálló képviselő-indítványról van szó, így nyilván a minisztérium erre előzetesen nem tudott készülni, de természetesen minden országét, ahol ilyen működik, azt tanulmányoztuk, figyelembe vettük, tehát nemzetközi példákat tanulmányoztunk, mielőtt azt mondtuk rá, hogy támogatjuk az előterjesztést” – fogalmazott Tállai András parlamenti államtitkár.

A Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének alelnöke azt mondja, a tárcával többször is egyeztettek a vasárnapi boltbezárásról, de az előzetes számításokat tartalmazó dokumentumot – állítása szerint – senki sem látta. „Nem mérte fel senki azt, hogy milyen következményei és milyen hatása lesz a vasárnapi boltbezárásoknak, akár a foglalkoztatásra nézve, akár a kereskedelmi forgalomra és ugye nem utolsósorban a munkavállalók helyzetére. Mi ezt nagymértékben sérelmezzük. Mi, amikor a Nemzetgazdasági Minisztériumban jártunk a szakszervezetekkel különböző egyeztetésen, akkor több ízben elhangzott, hogy található valamilyen anyag a Nemzetgazdasági Minisztérium titkárságán arról, hogy milyen következményei lehetnek a bezárásnak, ezt az anyagot nem látta persze senki” – nyilatkozta Budai Pálné, a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének alelnöke.

A nemzetgazdasági tárca előzetes számításai szerint a kisebb boltoknak nem, csak a nagyobb árbevételű cégeknek fáj majd a frissen bevezetett intézkedés. Az pedig, hogy hány ember dolgozik a kiskereskedelemben, a GDP növekedésétől függ és nem attól, hogy lehet-e vasárnap vásárolni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!