2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Varga megdorgálta Tállait?

Hír TV

2017. november 22., szerda 13:21, frissítve: szerda 17:35

A letelepedési kötvényekről is kérdezték a nemzetgazdasági minisztert szokásos éves meghallgatásán a parlament költségvetési bizottságában.

Varga Mihály miniszter éves beszámolójában az ez évi gazdasági eredményekről beszélt, elsősorban a tavalyi bérmegállapodás hozományairól, amelyek szavai szerint az idén, illetve jövőre lesznek érezhetők a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelkedése révén – számolt be a Hír TV munkatársa a helyszínről.

„Mindennek a kiindulópontja 2016. november végén az a megállapodás, amely egy hatéves bérnövelési és adócsökkentési megállapodást tartalmazott. Ez arról szólt, hogy a rendszerváltozás óta először egy olyan megállapodást sikerült kötni a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletekkel, amelyet még egyetlen kormánynak sem sikerült. Hiszen nemcsak a VKF-ben szereplő tagok támogatták, hanem valamennyi, a tanácskozáson részt vevő munkaadói és munkavállalói érdekképviselet” – fogalmazott Varga Mihály.

A tárcavezető kiemelte a gazdasági növekedés mértékét is. Varga fontosnak tartotta megemlíteni bizonyos kritikákra reagálva, hogy az európai uniós források nélkül is 2,5 százalék körüli éves növekedésre lenne képes Magyarország.

Körtét az almához?

Ellenzéki kérdésekre válaszolva kitért a letelepedési kötvényekre is. A szocialista Mesterházy Attila és az LMP-s Demeter Márta szerint 17-18 milliárd forintos kárt okozott a konstrukció Magyarországnak 2015-től, mivel fixen 2 százalék a kamata, miközben az állampapírpiacokon a hozamok ennél azóta jóval mérsékeltebbek. 

Varga Mihály szerint viszont hasznos eszköznek bizonyult a program, mert akkoriban kevés forráshoz jutott Magyarország, ahhoz is magas kamattal. Kiemelte, négy év alatt 575 milliárd forintos bevétele volt az államnak a letelepedési kötvényekből. És szerinte nem volt olyan devizaalapú konstrukció a papírok piacra kerülésekor, amellyel össze lehetne hasonlítani.

Tállai akciója is szóba került

Varga Mihály az üggyel kapcsolatban elismerte, hogy Tállai András valóban speciális helyzetben van az adóhatóság vezetőjeként, államtitkárként, és el is mondta az őszinte véleményét neki, de azt nem fogja a nyilvánosság elé tárni. Mesterházy szerint ez nyílt beismerése annak, hogy a nemzetgazdasági miniszter valójában megdorgálta az akciójáért Tállai Andrást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!