2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Útzárral fognak tiltakozni a menekülttábor ellen

2015. augusztus 5., szerda 20:25, frissítve: péntek 19:28

Útzárral demonstrálnak csütörtökön a martonfaiak a menekülttábor építése ellen. Velük is beszélt az önkormányzati államtitkár, de abban ők és a sormásiak sem bízhatnak, hogy a kormány meghallja a tiltakozásukat, és máshol húzza fel a két befogadóállomást. A kormányszóvivő szerint önként egyetlen település sem mondott volna igent egy menekülttáborra, ezért nem volt más választás, mint kijelölni a két falut.

Egy martonfai lakos a Hír TV-nek azt panaszolta: hosszú ideje árult házát megvette volna valaki, de a befogadóállomás hírére visszalépett. „Azt mondta, hogy pénteken vagy szombaton vissza fog hívni, és akkor megbeszéljük, hogy mikor. Időpontot kér tőlem, hogy megcsináltassuk az adásvételi szerződést. Ez idő alatt bekövetkezett ez a nagy probléma, hogy a bevándorlókat ide akarják költöztetni. Valószínű, hogy ő tudomást szerzett erről, és ez miatt lépett vissza” – mondta Hegedűs József.

A Pécstől tíz kilométerre fekvő falu vezetőivel zárt ajtók mögött egyeztetett az önkormányzati államtitkár. „Én úgy gondolom, hogy a helyszínen változtatni nem fog a kormányzat. Tehát nem a helyszínváltoztatás az egyeztetések, megbeszélések célja, hanem azt szeretnénk elérni, hogy a község nyugodtan élhessen, attól függően, hogy a település mellett egy ilyen fogadóállomás működik” – hangsúlyozta Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár.

A polgármester azt mondta, a polgári elégedetlenség minden eszközével élni fognak, hogy megakadályozzák a menekülttábor felépítését. A falu első embere írásos garanciát kért a kormánytól a közbiztonság megerősítésére, a közvilágítás korszerűsítésére és a buszközlekedés javítására. „Akármilyen biztonsági intézkedéseket tesznek itt a falu környékén, akkor sem fognak az emberek nyugodtan lefeküdni. Szóval ezt tudomásul kell venni, hogy rövid- vagy hosszútávon ez nagyban befolyásolni fogja a falu életét” – mondta Bosnyák András.

A Jobbik Baranya megyei szervezetének sikerült elérnie a megyei közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását. „Mindenféleképpen legelőször is tájékozódni szeretnénk, mert most nem sikerült Pogácsás államtitkár úrral kapcsolatba lépni, nem tudtunk bejutni erre a megbeszélésre. Fel szeretnénk tenni a kérdéseinket, és utána szeretnénk dönteni arról, hogy miként szeretnénk tovább folytatni ezt a kérdést” – mondta Szőcs Norbert, a Jobbik Baranya megyei elnöke.

A martonfaiak csütörtök délután fél pályán lezárják a 6-os főútnak azt a szakaszát, ahol a tervezett menekülttábor bejárata lesz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!