2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Radar 17:10

Ürülnek a bankok, és már gyógyszerhiány is fenyeget

2015. július 6., hétfő 17:07, frissítve: kedd 09:30

Ellátási problémák vannak a görög patikákban, a gyógyszertárak nem tudják kifizetni az újabb rendeléseket. Közben a bankok továbbra is zárva annak, és sok automatából már nem lehet pénzt kivenni. Ebben a helyzetben a görögök a többi uniós kormány, elsősorban a német kancellár és az Európai Központi Bank kezében vannak.

A nyaralók számán egyelőre alig látszik a politikai-gazdasági válság. Nem úgy a patikákban, amelyek nem tudnak fizetni a beszállítóknak, ezért áruhiány fenyeget. „Fogytán vagyunk cukorbetegség, demencia elleni szerekből, szívgyógyszerekből, oltásokból. A fő gondot a likviditás hiánya jelenti, nem tudjuk kifizetni a megrendeléseinket, és persze a kereslet is nagyobb, mert az emberek attól félnek, hogy nem kapnak gyógyszert. Főként az idősek jönnek” – panaszkodik egy gyógyszerész.

A bankautomaták előtti sorok már mindennaposak, bár sokból már kifogyott a pénz. A nyugdíjasok a bankfiókok előtt állnak sorba, és abban bíznak, hogy most már hamarosan kinyitnak a pénzintézetek „Nem tudom, mi lesz a bankokkal. Még a múlt havi nyugdíjamat sem kaptak meg. Most is csak 50-60 eurót tudok kivenni. Kemény időt él át most a családom” – nyilatkozta egy athéni nyugdíjas.

Az elemzők már arra figyelmeztetnek, hogy ha az emberek még hosszú ideig nem jutnak a pénzükhöz, az a kormány népszerűségvesztéséhez vezethet, hiszen kérdés, hogy meddig működik a nemzetközi hitelezőket hibáztató politika. „Biztos, hogy félrevezető, amikor azt mondják, hogy negyvennyolc órán belül megegyeznek, és a bankok holnap kinyitnak. Egyik sem következik be. Holnap is zárva maradnak, és az atm-ekből kifogy a pénz. Jelenleg nem biztos, hogy szerdán kinyithatnak. Egy hétig is eltarthat, mire megállapodás születik” – véli Wolfgango Piccoli politikai elemző.

A bankvezetők szerint a kormány várhatóan meghosszabbítja a pénzintézetek zárva tartását, és elképzelhető az is, hogy a naponta felvehető készpénz jelenlegi 60 eurós korlátját 20 euróra csökkenti.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!