2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Üres kézzel érkeztek a görögök Brüsszelbe

,

2015. július 7., kedd 20:55, frissítve: szombat 07:13

Üres kézzel ment ma Brüsszelbe a görög pénzügyminiszter – az athéni vezetés csak szerdára ígéri írásos javaslatait. Az euróövezeti vezetők komoly és hiteles javaslatokat várnak a görögöktől, az adósság egy részének leírását a németek továbbra is elutasítják.

A frissen kinevezett görög pénzügyminiszter konkrét javaslatok nélkül érkezett első euróövezeti csúcstalálkozójára. Euklid Cakalotosz egyelőre csak szóban számolt be a görög kormány álláspontjáról az euróövezeti kollégáinak, de szerda reggelig várhatóan írásban is elküldi azt a hivatalos levelet, amelyben Athén újabb pénzügyi segítséget kér partnereitől.

Az Eurócsoportot vezető holland pénzügyminiszter szerint a görög kormánynak nincs vesztegetni való ideje. „Az idő szorít minket, ezt mindenki érzi, a görög kollégáink is, mi is. Mindannyian tudjuk, hogy milyen nehéz helyzetben van Görögország, és kevés az időnk” – mondta Jeroen Dijsselbloem.

Sajtóértesülések szerint Athén a görög adósság harminc százalékának elengedését akarja kiharcolni, de erről a német kormány hallani sem akar. Alekszisz Ciprasz kormányfő az esti euróövezeti csúcs előtt külön tárgyalt a német kancellárral és a francia elnökkel, de nem tudni, hogy közeledtek-e az álláspontok. Angela Merkel szerint a labda a görög kormány térfelén pattog. „Miután az előző hitelprogram lejárt, a görögök pedig nemet mondtak rá a referendumon, továbbra sincs alapja a tárgyalásoknak egy következő hitelprogramról. Továbbra is hisszük, hogy az európai szintű szolidaritás elválaszthatatlan a nemzeti szintű felelősségtől” – fogalmazott a német kancellár.

Az euróövezeti csúcs előtt szigorú hangot ütött meg a francia elnök is. „Mit akarunk? Azt, hogy Görögország maradjon az euróövezetben. Hogy ezt a célt elérjük, Görögországnak komoly és hiteles javaslatokat kell bemutatnia” – mondta Francois Hollande.

Sajtóértesülések szerint ha Görögországnak sikerül is megegyezni hitelezőivel, akkor is hetekbe telhet, mire megkaphatja a mentőcsomag első részletét. Enélkül viszont Athén képtelen lesz visszafizetni két héten belül lejáró tartozását az Európai Központi Banknak, ami a görög bankrendszer összeomlásához vezethet.


Görögország sorsa miatt az Egyesült Államok is aggódik. Alekszisz Cipraszt Barack Obama amerikai elnök is felhívta a brüsszeli csúcs előtt. Elemzők szerint Amerika attól tart, hogy ha a görögök kiesnek az euróövezetből, megnőhet Oroszország befolyása a mediterrán országban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!