2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Újra Netanjáhú nyert

,

2015. március 18., szerda 11:00, frissítve: vasárnap 11:41

A Benjámín Netanjáhú vezette Likud nyerte az izraeli parlamenti választásokat – a jobboldali párt huszonkilenc képviselői helyet szerzett a százhúsz fős törvényhozásban. A Likud legfőbb riválisa, a balközép Cionista Unió huszonnégy mandátummal számolhat. A választáson a szavazásra jogosultak több mint 70 százaléka vett részt, ami 1999 óta a legmagasabb arány.

Visszafogottan ünnepeltek a Likud eredményvárójában. A Benjámín Netanjáhú miniszterelnök vezette jobbközép párt ugyanis öt mandátummal győzte le a balközép Cionista Uniót az izraeli parlamenti választáson. „A nemzeti tábor minden pártvezetőjével beszéltem ma este, és arra kértem őket, hogy lépjenek szövetségre velem, és késlekedés nélkül alakítsuk meg Izrael új kormányát. A valóság nem várat magára. A polgárok azt várják el tőlünk, hogy gyorsan alakítsunk felelős kormányt, ami nekik dolgozik, és ezt meg is csináljuk” – mondta a miniszterelnök.

A szerda reggeli eredmények szerint a Likud huszonkilenc, a Cionista Unió huszonnégy mandátumot szerzett a százhúsz fős törvényhozásban, a kneszetben. A Cionista Unió vezetői szerint azonban még minden nyitott ugyanis a Likud még a jobboldali pártok tömbjével sem szerzett abszolút többséget a parlamentben. „Ma, megesküszünk az izraeli nép előtt, hogy mindent megteszünk azért, hogy egy, a vezetésünk alatt álló kormányt hozzunk létre, hogy a mi utunkon járjunk, Jicák Herzog vezetésével és ezt már ma elkezdjük” – mondta Cipi Livni, a Cionista Unió társelnöke.

Meglepetésre a harmadik legnagyobb politikai erő az arab pártok közös listája lett tizennégy parlamenti hellyel. „Bízom benne, hogy még több helyünk lesz a szavazás végén. A közös lista meghatározó erő lesz a parlamentben. Szomorú vagyok a Likud eredménye miatt. Úgy tűnik, hogy az izraeli nép nem akar változást, igazi változást a politikában, társadalomban és gazdaságban” – mondta Ahmed Tibi arab izraeli parlamenti képviselő.

A két centrista párt, a nemrég alakult Kulanu vagyis Mindannyian és a Van jövő nevű is tíz illetve tizenegy helyet szerzett. A választások másnapján Jeruzsálemben a többség örül a választási eredménynek. „Ezt akarták az emberek. Boldog vagyok, hogy Bibi nyert, mert nincs még egy olyan, mint ő. Úgy hiszem, hogy hamar kormányt fog alakítani. Mi, a barátaim és a családom támogatjuk őt. Nagyon boldogok vagyunk, Bibi az Bibi” – mondta egy izraeli férfi.

Benjámín Netanjáhú a negyedik ciklusát kezdheti miniszterelnökként, ha sikerül kormányt alakítania. Az Izraelt megalapító Dávid Ben Gurion után az ország történetének második politikusa, akit már háromszor választottak kormányfővé. A választáson a szavazásra jogosultak 71,8 százaléka vett részt, ez 1999 óta a legmagasabb arány.

A szekértő szerint meglepetés

Meglepetésnek nevezte Nógrádi György Benjámín Netanjáhú győzelmét. A biztonságpolitikai szakértő emlékeztetett: még éjjel is fej-fej mellett haladt a Likud és baloldali riválisa a Cionista Unió, ezért sokáig nem lehetett megjósolni a választás kimenetelét. Nógrádi György szerint annak ellenére, hogy Netanjáhú az utóbbi időben elszigetelte Izraelt Amerikától és az Európai Uniótól is, a szavazás eredménye azt mutatja, hogy nem ingott meg a bizalom a miniszterelnökben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!