2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Újabb óriási migránsáradat várható

, ,

2015. augusztus 25., kedd 21:16, frissítve: szerda 06:55

21 órakor is ülésezik a nemzetbiztonsági kabinet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök hívott össze – éjszaka, illetve holnap ugyanis a migránsok újabb nagy hulláma várható Szerbiából. A hétvégén Macedóniában feltorlódott migránsok érhetik el a magyar határt. Tegnap is kétezren érkeztek, de a menekültáradat ma is folytatódott. A többség a vasútvonal mellett lépi át az országhatárt, ott, ahol nincs kerítés. A kormányszóvivő nem cáfolta, hogy a honvédség bevetését is megfontolják.

Menekültek holttestét szállítja partra a görög parti őrség. Naponta 2-3 ezren szöknek át a mintegy 10 kilométeres tengerszakaszon. Az út 50 euró, a mentőmellényért külön fizetni kell. „Egy esélyem van, hogy jó életem legyen. Szeretnék úgy élni, mint bárki más, és szeretnék tanulni, szeretném, ha lenne családom” – mondta az egyik migráns.

Görögország után Macedónia következik. A hétvégén feltorlódott migránsok tömege már továbbutazott, a menekültek most már rendezett sorokban várják, hogy felszállhassanak a Szerbiába induló vonatokra. Onnan pedig már szervezetten, buszokkal érkeznek a magyar határhoz. „Most Magyarországra akarunk bejutni, de Hollandiába megyünk, ha lehet, vonattal. Nem tudom, Magyarországon mi lesz, lehet, hogy börtönbe zárnak. De aztán megyünk Hollandiába” – fogalmazott egy szír menekült.

A magyar határt hétfő este érte el a Macedóniában feltorlódott migránsok első hulláma. A vasúti síneken százas csoportokban érkeztek a zöldhatáron át. „Az elmúlt 24 órában az ország területén összesen 2093 személyt fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt” – nyilatkozta Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője.

Éjszaka is folytatódott a menekültáradat. Az érkezőket a rendőrök egy felüljáróra terelték, majd buszokkal a  gyűjtőpontokhoz vitték őket. Mások a vonatsíneken várakoztak és tüzet gyújtottak éjszaka. Nemcsak férfiak, sok nő és gyerek is volt a csoportokban. Volt, aki reggel megpróbált a kukoricásban elmenekülni, de a többség megvárta az érkező buszokat.

Nem csak a vasúti sínek mentén érkeznek a migránsok. A kerítés pengéjén fennakadt ruhadarabok is arról tanúskodnak, hogy ahol lehet, a menekültek átmásznak a gyors telepítésű drótakadályon, vagy megrongálják és átbújnak alatta.

Ásotthalom alpolgármestere szerint a kerítés kudarcot vallott. „Bíztunk abban, hogy ez a kerítés megvéd bennünket, hogy a rendőrjárőrözés megvéd bennünket, megvédi Magyarország határát, de ezt a funkciót sajnos nem tölti be, még több emberi erő kellene, és talán a háromméteres drót segítene és megelőzné azt, hogy Magyarország is kapituláljon Macedónia után” – mondta Fackelmann István.

A kormányszóvivő nem cáfolja, hogy a honvédség bevetésének gondolata is felmerült a migránsáradat megállítására. „A magyar határok megvédése az illetékes szervek feladata, a magyar kormány minden olyan lehetőséget eddig is megfontolt, a jövőben is meg fog fontolni, hogy az ideiglenes biztonsági határzár mellett mire van szükség ahhoz, hogy a magyar határokat, hogy az EU határait megvédjük” – szögezte le Kovács Zoltán.

Hende Csaba honvédelmi miniszter kedd reggel arról beszélt, hogy a műszaki határzár azért fontos, mert az védhető vonal. „Mindenféle műszaki zárat le lehet küzdeni, a lehet és a szabad között viszont nagyon nagy különbség van. Magyarországnak van egy államhatára, azt bárki csak a megengedett módon és a meghatározott helyeken lépheti át. A műszaki zár olyan védhető vonal, amely azt mutatja meg, hogy hol nem szabad átmenni. Lehetni persze sok helyen lehet, csak éppen nem szabad. És amit nem szabad, azt egy komoly államban szankciókkal sújtják” – hangsúlyozta Hende Csaba.

A honvédség bevetését szorgalmazza a Jobbik is. A párt alelnöke, Volner János az elmúlt nap közölte: a párt szerdai elnökségi ülésén tárgyalják meg, hogy milyen lehetőség van a hadsereg bevetésére. Bővebben >>>

Több százan gyűltek össze

A Hír TV helyszíni tudósítója több száz menekültet látott átkelni Röszkénél a vonatsínek mentén. Ők egy gyűjtőpontnál várakoznak, ahová a hatóságok mobilvécéket állítottak. Innen fogják őket buszok tovább szállítani.

Később a Röszke mellett felállított tábortól jelentkezett tudósítónk ahol több mint ezer menekült gyűlt már össze. Itt regisztrálják a migránsokat. Akkor lehet gond - mondta el riporterünk - ha megtelik ez az állomás, akkor a menekültek megindulhatnak Szeged felé.

Hétvégén Macedóniában torlódtak fel

Azoknak a menekülteknek az első csoportjai érhették el a magyar határt tegnap illetve éjszaka, akik a hétvégén Macedóniában torlódtak fel a zöldhatár lezárása miatt. Bővebben>>

Magyarország frontállammá válhat

Gyorsított eljárásban dönt Brüsszel arról a rendkívüli pénzügyi segítségről, amit Magyarország kaphat a menekültválság kezeléséhez. Az Európai Bizottság szóvivője elmondta, a testület a lehető legrövidebb idő alatt dönt arról, hogy Budapest 2020-ig az előirányzott 85 millió eurón felül 8 millió eurós sürgősségi támogatást is kapjon. A szóvivő szerint Magyarország könnyedén ugyanúgy frontállammá válhat, mint Olaszország és Görögország – a magyar kormány viszont nem tartja frontországnak Magyarországot, mert az ide érkezők valószínűleg nem itt lépnek először az EU területére.

– Maga Magyarország is frontállammá válhat, a probléma által legkomolyabban sújtott tagállamok egyikévé. Magyarország a jövőben a segítségnyújtási rendszerünk támogatottja lehet, ha folytatódik a válság és az országba érkező emberek száma továbbra is nő. Pénzügyi segítséget is nyújtunk, megkaptuk az ezzel kapcsolatos sürgősségi kérést Magyarországtól, és ezt a kérvényt a lehető leggyorsabban dolgozzuk fel, hogy támogatást nyújthassunk – mondta Natasha Bertaud, az Európai bizottság szóvivője.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!