2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Bayer show 04:40

Nepáli földrendés: magyarok is részt vesznek a mentésben

2015. április 26., vasárnap 15:13, frissítve: vasárnap 17:32

Katmandu 50 kilométeres körzetében is érezhető erős utórengés volt Nepálban, az újabb földmozgás lavinákat idézett elő a Mount Everesten. A szombati földrengés halálos áldozatainak száma meghaladja a kétezer-háromszázat, Indiában, Tibetben és Bangladesben is vannak áldozatok.

Szabadtéri gitáros éneklést szerveztek Katmanduban a földrengés utáni éjszaka. „Mindannyian félünk a földrengéstől, főleg a nők, a gyerekek és az idősek. Vigyázunk rájuk. Hogy erősítsük a lelküket, biztonságban érezzék magukat, és legyőzzük a félelmet, gitározunk és énekelünk a barátainkkal” – mondta egy lakos.

Nepál fővárosában a nagy erejű földrengésben számtalan lakóház és történelmi épület semmisült vagy rongálódott meg. A további utórengések miatt a hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy maradjanak az utcán. „A rádióban azt mondták, lesz újabb rengés, ezért kijöttünk, hogy biztonságban legyünk. Ezért van kint Nepálban mindenki és tölti itt az éjszakát” – fogalmazott egy helyi lakos.

A mentőalakulatok folyamatosan keresik a túlélőket a romok alatt. Többeket sikerült még életben kimenteniük. „Nemrég tizenöt embert mentettünk ki egy épületből, mindegyik életben van, de több mint ötven halott van ott” – nyilatkozta a nepáli különleges mentőalakulat tagja.

A romok között az egyik parkban az emberek sátrakat húztak fel. „Amíg a teát főztem, láttam, hogy az épületek összedőlnek, majd az emberek elmenekültek, és kint, a sátrakban töltötték az éjszakát, vagy bárhol, ahol tudták. Még mindig vannak bentrekedt emberek” – mondta egy szemtanú.

A kórházakba több ezer sérültet szállítottak, sokakat azonban csak a folyosón tudnak ellátni.

Sok halálos áldozat van a szomszédos Indiában, a Kínához tartozó Tibetben és Bangladesben is.

A világ legmagasabb hegyén, a Csomolungmán a rengés lavinát váltott ki, a nagy mennyiségű hó elsodorta az alaptábor egy részét, hegymászókat temetett maga alá. Többnek már csak a holttestét tudták kiemelni.

Hazajön a magyar turistacsoport

Hazaindul Nepálból az a magyar turistacsoport, amely a földrengés idején az országban tartózkodott. A tervek szerint Isztambulon keresztül utaznak Magyarországra. Vajda Andrea, Újdelhi konzulja szerint még egy héttagú turistacsoport lehet Nepálban, illetve hat állampolgárról tudnak, akik a földrengés idején az országban tartózkodtak.

– Reggel óta, illetve tegnap este óta hat, ideiglenesen Nepálban tartózkodó magyar állampolgárról szereztünk tudomást, rendelkezünk az elérhetőségükkel, mi innen, Újdelhiből, a katmandui tiszteletbeli konzulátusunk pedig onnan, Katmanduból próbál kapcsolatot létesíteni velük. De ez egyelőre nem megy könnyen, mert utórengéseket észlelnek Nepálban, és a telefon-összeköttetés, úgy tűnik, ismét nagyon nehézkes – nyilatkozta Vajda Andrea konzul.

Meghalt a Google egyik vezetője is

A román külügyminisztérium közleménye szerint jól van a Nepálban tartózkodó négy romániai hegymászó, köztük az aradi Török Zsolt is. A hegymászó – a közösségi oldalán megjelent hírek szerint – az egyik alaptáborban töltötte az éjszakát. A Csomolungmán legalább 17 hegymászó halt meg, köztük van a Google egyik vezetője is. A hegyen körülbelül 700 hegymászó lehet, közülük mintegy 300-an vannak az alaptáborban.

Baptisták is részt vesznek a mentésben

Mentésirányító csapatot indított Nepálba a Baptista Szeretetszolgálat. A kétfős csapathoz Indiából, Japánból és Ausztráliából is csatlakoznak majd. A 18 ezer eurós gyorssegélyen túl különleges felszerelést egyelőre nem visznek magukkal – azokat a környező országok biztosítják –, de Magyarországon is készenlétben van egy 12 fős mentőalakulat mentőkutyákkal, akik szükség esetén szintén a helyszínre tudnak utazni.

„Fognak csatlakozni a társcsapatok, de ez ott fog eldőlni, hogy hány fős lesz, illetve nagyon fontos, hogy megpróbáljunk a helyiekkel, illetve a nemzetközi segítségbe beolvadva dolgozni, hiszen ez mindig így működött a világ minden részén. Nem arról van szó, hogy ez egy magyar egyéni akció, hanem arról, hogy megpróbálunk segíteni a felkutatásban, a mentésben, valamint felkészülni arra, hogy a későbbiekben milyen humanitárius segítséget lehet majd nyújtani ennek a térségnek” – nyilatkozta Pavelcza László, a Baptista Szeretetszolgálat misszióvezetője.

Közben újra megnyitották a katmandui nemzetközi repülőteret, hogy légi úton meginduljanak a nemzetközi segélyek. Az Egyesült Államok átszámítva több mint 270 millió forintos azonnali segélyt hagyott jóvá a himalájai országnak. Az amerikai külügyminiszter azt is bejelentette, hogy mentőalakulatot küldenek Nepálba. Kína egy hatvanfős alakulatot indított útnak, a csapat hat mentőkutyát és orvosi felszereléseket is visz magával. A hegyi mentést a rossz időjárás is akadályozza. Sok helyen nincs áram és ivóvíz sem.

Szentmise az áldozatokért

A nepáli földrengés áldozatiért imádkozott Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren – a katolikus egyházfő egyúttal felszentelt 19 papot. A különböző kontinensekről érkezett presbiterek egyenként járultak a bazilika főoltárához. Húsvét negyedik vasárnapján az egyház a papi hivatás világnapját ünnepli. A Szent Péter téren levő hívők köszöntésekor Ferenc pápa külön üdvözölte a Budapestről érkezőket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!