2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Továbbra sem csitulnak a kedélyek Baltimore-ban

2015. április 29., szerda 10:35, frissítve: péntek 19:14

A kijárási tilalom ellenére is folytatódtak az utcai összecsapások Baltimore-ban a rendőrök és a tüntetők között. A zavargások hétfőn kezdődtek, néhány órával azután, hogy eltemettek egy fiút, Freddie Grayt, aki rendőri túlkapás miatt halt meg. Barack Obama elítélte az erőszakot.

A rendőrséggel csaptak össze a tüntetők Baltimore utcáin. Nem sokkal a korábban bevezetett este tíz órai kijárási tilalom után rendőrségi helikopterek szólították fel a tüntetőket, hogy menjenek haza. Néhányan azonban ismét dobálni kezdték az egyenruhásokat, amire a rendőrök könnygázgránáttal, gumilövedékkel és paprikagázzal válaszoltak.

Az erőszakba és fosztogatásokba torkollott tüntetések miatt a helyi egyházi vezetők találkozót kértek a helyi közösségek vezetőitől, hogy az erőszak befejezését sürgessék. „A következő huszonnégy órában békemenetet indítunk el, amely azt üzeni, hogy minden eldobott tégla lehetséges akadállyá válik Fred Gray igazságának útjában” – mondta egy tiszteletes.

Az elmúlt napok utcai harcaiban 20 rendőr sérült meg, és 235 embert köztük 34 fiatalkorút tartóztattak le. Egy helyi üzlettulajdonos azt mondta: eddig az eseményeket csak a televízión keresztül nézték, de tehetetlennek érezték magukat, amikor a randalírozók az ő üzletüket fosztották ki.

Nemcsak a helyi lakosok, az országos média is bírálta a város polgármesterét, mert a rendőrség túl lassan reagált, és a tiltakozások elfajultak. Az állam kormányzója többször felhívta a polgármestert, de Stephanie Rawlings-Blake visszautasította a Nemzeti Gárda segítségét. „Nem akarom felülbírálni a polgármester döntéseit, mert tudom, hogy ő a legjobbat akarta. Ez nehéz helyzet volt a baltimore-i rendőrség és tűzoltóság számára, ők megtettek mindent, amit tudtak, és amikor a polgármester szólt, hogy segítség kell, mi azonnal reagáltunk” – mondta Larry Hogan marylandi kormányzó.

Barack Obama azt kérte, hogy azonnal fékezzék meg az erőszakot. Az elnök egyúttal az ország rendőrparancsnokságait arra szólította fel, hogy tartsanak önvizsgálatot azzal kapcsolatban, vajon milyen elbánásban részesítik az afroamerikai gyanúsítottakat. „Nem hagyhatunk mindent a rendőrségre. Azt hiszem, vannak olyan rendőrőrsök, amelyeknek önvizsgálatot kellene tartaniuk, és vannak ilyen közösségek is, de úgy vélem, hogy nekünk mint országnak is önvizsgálatot kell tartanunk” – hangsúlyozta Barack Obama.

A Nemzeti Gárda készenlétben áll kétezer fővel, hogy bevonuljon a városba. A kormányzó szerint ha szükséges, további háromezer embert tudnak mozgósítani. Baltimore-ban azután kezdődtek a zavargások, hogy eltemették a 25 éves Freddie Gray-t, aki rendőri őrizetben halt meg. A fiúnak április közepén egy rendőrfurgon hátuljában tört el a gerince.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!