2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Tömegesen vetődtek partra delfinek Ausztráliában

Hír TV

2018. március 23., péntek 11:43, frissítve: péntek 21:04

150 cetet vetett partra a tenger a nyugat-ausztráliai Hamelin-öbölben. Az állatok csaknem fele elpusztult, a többit visszatolták a vízbe. A hatóság lezárta az érintett partszakaszt, mert a tetemek cápákat csalogathatnak a térségbe. Ugyanitt 2009-ben is több mint 80 cet vetődött partra és múlt ki.

Tragikus látvány fogadta azokat, akik péntek reggel Nyugat-Ausztrália egyik népszerű strandjára látogattak. A Perthtől 300 kilométerre délre fekvő Hamilton-öbölben 150 cetet vetett partra a víz. 

„Ma reggel azt jelentették nekünk, hogy több mint 100 cet fekszik a parton. Tudomásom szerint a halászok jelentették nekünk, mi pedig leküldtük az embereinket. Ott élő és halott állatokat is találtunk. Ezek rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfinek, egy olyan faj egyedei, amely hajlamos a tömeges partra vetődésre” – nyilatkozta az Ausztrál Vadvédelmi Hatóság tisztviselője.

Ilyen tragédiák akkor történnek, amikor az állatok navigációs hibát követnek el, és a sekély part menti vízbe úsznak – és ehhez elég egy eltévedt delfin is, amelyik segélykérő jelzéseket ad le a társainak, azok utánamennek, és ők is partra vetődnek.

A delfinek csaknem fele elpusztult, a többit az állatvédő hatóságok próbálták életben tartani, és a lehető leghamarabb visszajuttatni az óceánba.

„A hatósági tisztviselőink és az önkénteseink jelenleg stabilizálják a cetek állapotát. Számunkra természetesen az a legaggasztóbb, hogy kint vannak a vízből és égeti őket a nap, úgyhogy letakartuk őket, és próbáljuk őket nedvesen tartani. Az a terv, hogy lehozunk egy exkavátort, és közelebb visszük az állatokat a vízhez, és remélhetőleg visszatoljuk őket, csoportként” – tette hozzá a tisztviselő.

A hatóság lezárta a partszakaszt, attól tartva, hogy a tetemek cápákat csalogatnak az öbölbe. Ugyanitt 2009-ben is több mint nyolcvan cet vetődött partra és múlt ki.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!