2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Több mint száz menekültet tartóztattak föl a Keletinél

,

2015. február 7., szombat 14:59, frissítve: szombat 17:24

Százharminchárom koszovói menekültet tartóztattak fel a magyar hatóság emberei a Keleti Pályaudvaron.

Több embert a Kelenföldi és a Nyugati pályaudvaron is igazoltattak a készenléti rendőrök, többségüknek nincsenek megfelelő okmányaik. Sok család és kisgyerek is van a migránsok között. A menekültek Nyugat-Európába tartottak, a rendőrök célirányosan ellenőrizték a Bécsbe induló vonatot.

A Csongrád megyei határőrök az elmúlt nap folyamán több mint ezerkétszáz határsértőt fogtak. A migránsok nagy része koszovói, de volt köztük szír, pakisztáni és afgán állampolgár is. A legnagyobb csoport Ásotthalom külterületén próbált országba jutni, ott több mint százötven koszovói állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt. A határsértők menedékkérelmet nyújtottak be, ügyükben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jár el.

Havonta húszezren indulnak el

A szerb hatóságok szerint két nap alatt kétszázkilencven koszovói albán próbálta meg illegálisan átlépni a szerb–magyar határt. A határátlépők Magyarországon keresztül akartak Nyugat-Európába jutni. A koszovói elnök figyelemfelkeltő kampányt indított, hogy maradásra biztassa a szegénység miatt kivándorlást tervező állampolgárokat. Koszovóban, amely 2008-ban vált ki Szerbiából, az átlagbér százezer forint körül van, a lakosság egyharmada pedig munkanélküli.

Szerb sajtóértesülések szerint a határsértők többsége Szabadkáról indul, ahonnan mindössze tíz kilométer a magyar határ. Sokuknak szerb papírjaik is vannak, hiszen Szerbia továbbra sem ismeri el független államként egykori tartományát. A koszovói sajtó becslése szerint havonta húszezren indulnak el az Európai Unióba a jobb élet reményében.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!