2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tóásó: Igyekszem továbblépni

, ,

2015. április 27., hétfő 18:10, frissítve: kedd 07:00

Könnyeivel küszködve tartott sajtótájékoztatót Tóásó Előd, miután hat év fogság után hazatért Bolíviából. A férfit édesapja és a kimenekítését megszervező Baptista Szeretetszolgálat vezetője fogadta a ferihegyi repülőtéren. A férfi koncepciósnak nevezte a latin-amerikai országban ellene indított büntetőeljárást. Álláspontja szerint jogtalanul tartották őrizetben, a kártérítésről már tárgyalt a bolíviai kormánnyal.

Hatévnyi raboskodás után tért haza az egyik nemzetközi légitársaság menetrend szerinti járatával Tóásó Előd Bolíviából. A kettős állampolgárságú erdélyi férfiért rendőrök mentek fel a gépre, majd a Liszt Ferenc repülőtér egyik konferenciatermébe vezették, ahol édesapjával találkozhatott.

Tóásó Elődöt és a vele együtt kimenekített horvát Mario Tadicot február 20-án öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélte a bolíviai bíróság fegyveres felkelésben való részvételért. Büntetésüket előzetes letartóztatásban leülték, így elhagyhatták a börtönt.

Hiába kötöttek vádalkut, útleveleiket nem kapták vissza a bolíviai hatóságoktól. A könnyeivel küszködő Tóásó Előd köszönetet mondott a Baptista Szeretetszolgálatnak és a Külügyminisztériumnak azért, hogy segítették a hazatérését.

„Ez egy kicsit hosszú, fárasztó út volt, de végre megérkeztem.” Tóásó Előd hangsúlyozta: legálisan hagyta el Dél-Amerikát, de mindvégig titokban tartották hazatérését. Még felesége, aki Evo Morales egyik legnagyobb politikai ellenfelének lánya, sem tudott róla. A férfi a Hír TV kérdésére visszautasította, hogy terrorizmus szándékával ment volna 2009-ben Bolíviába.

„Ezt a bolív kormány is elismerte azzal, hogy a terrorizmus vádját ejtették ellenem és maradt a fegyveres felkelés egy olyan esemény miatt, amit igazából, nem gondolom még ma sem, hogy bűncselekmény, hiszen weblapot készíteni Rózsa Flores Eduardónak, illetve a vele kapcsolatos filmeknek, az még mindig nem bűncselekmény, illetve hackerek elleni programot, ismétlem hackerek elleni programot írni, amit ugye nem tettem, de erről sem gondolom azt, hogy bűncselekmény” – mondta Tóásó a hétfői sajtótájékoztatón.

Tóásó Elődön és társain kommandósok ütöttek rajta egy bolíviai szállodában 2009 áprilisában. A helyi hatóságok szerint a csoport a bolíviai születésű Rózsa Flores Eduardo vezetésével merényletet tervezett Evo Morales elnök ellen. Rózsa Flores Eduardót, egy másik erdélyi magyart, Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert a kommandósok agyonlőtték.

„A 2009-es esemény megrázó volt, igazából nagyon sok olyan esemény és cselekmény történt, ami egy ember lelkét megtöri (...), és igyekszem ezen túltenni magamat és továbblépni” – árulta el Tóásó.

A menekítésben közreműködött Lukács Csaba újságíró, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa, aki a Magyar Nemzetben arról írt, hogy a közelmúltban Spanyolországba szökött a bolíviai hadsereg egyik ezredese. A katonatiszt azt állítja: a Tóásó-ügy döntő bizonyítékaiként szereplő fegyvereket egy drogcsempész bandától foglalták le a bolíviai hatóságok. Tóásó Előd egyelőre nem kommentálja a bolíviai tiszt állítását, de jelezte: nem érezték biztonságban magukat Bolíviában, ezért kértek segítséget Magyarországról.

A 2009-es bolíviai kommandós akció találgatásokhoz vezetett Magyarországon. Rózsa Flores Eduardo a Kapu című folyóirat főmunkatársa volt. Az újság főszerkesztője, Brády Zoltán 2013-ban a Hír TV-ben azt állította: az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése miatt ölték meg Rózsa-Florest, de hozzátette: többet nem mondhat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!