2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Tízezres elbocsátás? Cáfolják a hatástanulmány létezését

2015. március 20., péntek 18:28, frissítve: szombat 13:22

Varga Mihály, majd később a minisztérium is cáfolta, hogy a második Orbán-kormány idején készült hatástanulmány a vasárnapi zárva tartás várható következményeiről. A hivatalosan nem létező dokumentumról a Népszabadság terjedelmes cikket írt, amely szerint tíz-tizenötezer ember elbocsátásával járhat a boltzár a hét utolsó napján. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárának rémlik is, hogy 2011-ben valóban készült egy minisztériumi összefoglaló.

Építési terület Óbudán: a benzinkúton az egyik külföldi áruházlánc emblémájával nyílna üzlet. A boltot a töltőállomást üzemeltető vállalkozó működtetné, így vasárnap is nyitva lehetne, legalábbis a szabály ma még így szól. De az Országgyűlés gazdasági bizottsága egy törvénymódosítással lakatot tenne a benzinkutak boltjaira is a hét utolsó napján.

A vasárnapi zárva tartás várható munkaerő-piaci és költségvetési következményeiről most nem készült hatástanulmány. Nem is kellett készülnie, a törvényjavaslatot nem a kormány, hanem kereszténydemokrata politikusok nyújtották be a parlamentnek. Képviselői indítványnál pedig nem előírás a hatástanulmány.

„Nem tudom, milyen hatástanulmányra gondol, az én információim szerint nem készült ilyen, legalábbis a gazdasági minisztériumban nem” – közölte Varga Mihály. A Népszabadság másként tudja, mint a miniszter. A lap azt írta, hogy 2011-ben, amikor a KDNP először bedobta a javaslatát a vasárnapi zárva tartásról, a Nemzetgazdasági Minisztériumban több tanulmány is készült, majd azok megállapításait a tárca egy háttéranyagban összegezte. Az újság szerint a minisztérium arra jutott, hogy tízezer bolti alkalmazott kerülhet az utcára, az állam pedig 50 milliárd forintot adó- és járulékbevételt bukhat. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárának is rémlik, hogy készült akkoriban egy összefoglaló anyag.

„Emlékeim szerint 2011-ben, amikor a KDNP ezt megelőzően fölvetette a vasárnapi boltbezárás ötletét, akkor valamilyen összegző anyag készült, hiszen azok a kérdések, amelyeket idén is fölvetettünk és tavaly is és 2011-ben, azok nagyjából azonosak. A számok természetesen nem biztos, hogy pontosak, 2011 óta eltelt három év. Változott a gazdaság helyzete” – mondja Vámos György.

A nemzetgazdasági miniszter viszont állítja, hogy a Népszabadságban hivatkozott hatástanulmány nem létezik. „Korábban voltak olyan felmérések, amelyek a közvélemény érdeklődésére tartottak számot, nevezetesen, hogy a vasárnapi nyitva tartásról, a vasárnapi munkavállalás lehetőségeiről mi az emberek álláspontja, de hatástanulmány nem készült. Hatástanulmány nem készült. Én csodálkozással olvasom azokat a sajtófelvetéseket, hogy hatástanulmányokat tulajdonítanak a minisztériumnak. Még egyszer szeretném rögzíteni, ilyen hatástanulmány, ami vizsgálta volna mélységében, hogy milyen gazdasági hatásai annak, ilyennel nem rendelkezünk” – hangsúlyozta Varga Mihály tárcavezető.

A DK látatlanul elfogadja

„Ezek szerint a Népszabadságnak sikerült megszereznie. Mi ezt a dokumentumot az információink alapján hitelesnek tartjuk” – mindezt úgy jelentette ki a Demokratikus Koalíció alelnöke, hogy a tanulmányt nem látta. „Ma már tudjuk, hogy tudatosan okozott kárt a magyar polgároknak. Míg korábban hihettük azt a nyilatkozatok alapján, hogy nem tudják, mit csinálnak, mára kiderült, nem véletlenül, nem félreértésből, nem a szakmai tudás hiánya miatt, hanem tudatosan, szándékosan és akarattal okoztak kárt a magyar polgároknak. Mert hiszen tudták, hogy ennek milyen következményei lesznek” – nyilatkozta Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke.

A Gyurcsány-párt később arra hívta fel a figyelmet egy közleményben, hogy a terézvárosi plébánián vasárnap olcsó olasz cipőkből rendeznek vásárt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!