2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Megdobálták az elnököt

,

2015. július 11., szombat 19:32, frissítve: vasárnap 12:20

Kifütyülték és megdobálták a szerb elnököt bosnyák tüntetők a srebrenicai emlékhelyen, ahol a húsz évvel ezelőtti népirtásra emlékeztek. 1995 júliusában a boszniai szerbek Radko Mladic vezetésével három nap alatt nyolcezer bosnyák muszlimot végeztek ki. A mészárlást azóta a hágai Nemzetközi Bíróság népirtásnak minősítette, az ENSZ-ben az oroszok ezt megakadályozták. A szombati megemlékezésen a magyar kormányt Szijjártó Péter képviselte. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a mai megemlékezés is mutatta, hogy mekkora szükség lenne a Balkánon a népek közötti békére.

Szitkozódással fogadták a szerb miniszterelnököt Boszniában, a potocari emlékműnél. Aleksandar Vucic virágot akart elhelyezni a srebrenicai áldozatok emléktáblájánál. „Pusztulj, te csetnik!” – kiabálták neki. Később Vucicot szabályosan elüldözték a helyszínről a muszlim tüntetők, és kövekkel is megdobálták.

A kormányfő már elismeri, hogy a szerb katonák népirtást követtek el 1995 júliusában, de akkoriban még a Vojislav Seselj-féle radikálisok tagja volt, és maga is a bosnyákok irtását követelte.

A húsz évvel ezelőtti események áldozataira tízezernél is többen emlékeztek imával. Száz embert most temettek el megjelölt sírokba, és átadták azt a falat is, amelyre a halottak nevét írták. „A szerbek tárgyalás nélkül ítélték halálra a fiamat és a férjemet is, aztán azonnal kivégezték őket. Az elkövetők azóta se ismerték el, hogy mit tettek” – emlékezett vissza egy hozzátartozó.

A kivégzéseket Ratko Mladic boszniai szerb tábornok vezényelte le, az ő pere 2012 óta tart Hágában. A tömeggyilkosságról a holland békefenntartók tudtak, de nem avatkoztak közbe, a holland kormány azóta hivatalosan bocsánatot kért a bosnyákoktól. „Ezeket a sírokat húsz évvel a mészárlás után kezdték exhumálni. Hiába ismert egyre több áldozat, a szerb és boszniai szerb nacionalisták között egyre elterjedtebb az a nézet, hogy a népirtás nem is történt meg. A szövetségesük, Oroszország is ezért vétózta meg az ENSZ-ben, hogy népirtásnak minősítsék, ami történt, hiába van rá hiánytalan bizonyíték” – nyilatkozta egy brit tudósító, aki 1995-ben az elsők között látta a tömegsírokat.

A helyszínen még mindig vannak maradványok. 1270 eltűntet még mindig nem találtak meg, 136 áldozat maradványát pedig csak az elmúlt hetekben tudták azonosítani. Összesen több mint 8000 embert végeztek ki.

„A srebenicai események mindennél világosabban rámutattak arra, hogy ebben a térségben mindent meg kell tenni a stabilitásért és az itt élő nemzetek békés egymás mellett éléséért. Magyarország kormánya továbbra is elkötelezetten támogatja a nyugat-balkáni országok európai integrációját, mert ez a legjobb eszköz ahhoz , hogy biztosítsuk ennek a térségnek a stabilitást és a népek békés egymás mellett élését” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A megemlékezésen Bill Clinton volt amerikai elnök is részt vett, egy nappal korábban pedig Angela Merkel német kancellár is elutazott az emlékműhöz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!