2024. 05. 15. Szerda Zsófia, Szonja napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:25

Terrortámadás: már a börtönt is megjárta az elkövető

2015. február 16., hétfő 09:43, frissítve: hétfő 13:28

Késelés miatt ült már börtönben a dániai kettős merénylet elkövetője, Omár Abdel Hamid el-Huszeint tegnap azonosították a hatóságok. A 22 éves férfi Dániában született és két héttel ezelőtt szabadult. A hétvégén egy kávézóban, majd egy zsinagógánál lövöldözött. A támadásban két ember meghalt, öten megsebesültek. A rendőrség a támadásokkal kapcsolatban több embert is letartóztatott.

Egy meglőtt férfin próbált segíteni egy járókelő Koppenhágában. Ez volt látható egy mobiltelefonos felvételen, ami nem sokkal a kávéházi lövöldözés után készült egy kávézóban, ahol éppen egy szólásszabadságról tartott rendezvény megnyitója volt. Az eseményen Lars Vilks svéd művész volt a fő előadó, akit korábban halálosan megfenyegettek Mohamed-gúnyrajzai miatt. Az eseményen jelen volt Franciaország koppenhágai nagykövete is. Szemtanúk szerint a nyitóbeszéd éppen hogy elhangzott, amikor 40 lövés dördült el a kávézó előteréből és berobbantak az ablakok. A fórum egyik résztvevője meghalt. A fegyveres ezután egy zsinagóga felé futott, ahol lelőtt egy biztonsági őrt. A férfit, akit Omár Abdel Hamid el-Huszeinként azonosítottak, később lelőtte a rendőrség.

A támadások óta nagy a rendőri készültség a dán fővárosban. A rendőrség a város bevándorlók által lakott negyedeiben razziázott, több városrészt időlegesen le is zártak. Egy internetkávézóban több embert is letartóztatott a rendőrség. A dán muszlim tanács elítélte a merényleteket. „Nem hiszem, hogy bárki is Dániában kételkedne abba, hogy egy átlagos muszlim támogatna ilyen cselekedetet. Mindig vannak olyan személyek – és nem csak a muszlimok között –, akik eltérő nézeteket vallanak. Fontos kimondani világosan, hogy függetlenül attól, hogy ki vagy, nem fogadunk el hasonló dolgokat” – mondta Zubair Butt Huszein szóvivő.

A francia belügyminiszter Koppenhágába látogatott, hogy szolidaritását fejezze ki a dánokkal. „Franciaország és Dánia közös érdeke, hogy a terrorizmus ellen fellépjen, hiszen látható, hogy bárhol megjelenhet. Nem győzöm kellő mértékben hangsúlyozni, hogy mindkét országban és Európában is nagy a terrorfenyegetettség, ezt mutatják a Dániában történtek is” – fogalmazott Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

Párizsban közben a francia elnök meglátogatta a dán nagykövetet. Francois Hollande szerint a hétvégi dániai támadások párhuzamba vonhatók a januári franciaországi merényletekkel. „Ma Dánia és Franciaország ugyanaz az ország, ugyanazt a fájdalmat érzik, ugyanazt a szomorúságot, ugyanakkor ugyanazt a vágyat is, hogy ellenálljon és felülkerekedjen a terrorizmuson” – szögezte le a francia elnök. A párizsi dán nagykövetség előtt százak gyűltek össze, hogy az áldozatokra emlékezzenek.

Dánia 10 éve lett a radikális iszlamisták célpontja egy Mohamed prófétából gúnyt űző rajzsorozat miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!