2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:05

Taxisok bénítják a belváros forgalmát

2016. január 18., hétfő 12:15, frissítve: hétfő 14:02

Be nem jelentett tüntetést tartanak éjfél óta a taxisok Budapesten. Az Uberből lett elegük. A rendőrség biztosítja a demonstrációt.

Spontán tüntetés zajlik éjfél óta Budapesten az Uber-sofőrök tevékenysége ellen. Több mint száz taxis több sávot lezárt az Erzsébet tér mellett. Az Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében minden irányban csak egy-egy sávot hagytak szabadon a forgalomnak. A rendőrök egyelőre nem avatkoztak közbe, hanem biztosítják a be nem jelentett demonstrációt.

Reagált az Uber
Az Uber szerint a mostani demonstráció is megerősíti, hogy szükség van egy olyan modern szabályozásra, amely figyelembe veszi az új technológiák – mint például a közösségi személyszállítás – jelenlétét is. Közleményükben azt is tudatták: már tárgyalnak a döntéshozókkal, de részleteket nem közöltek.   

A Hír TV-nek egy taxis azt mondta: az Uber az utóbbi években a fuvarjai felét elvitte. „Az a problémánk, hogy nagyjából 1-1,5 éve megjelent ez az Uber nevű konkurens fuvarszervező, nem is tudom, hogy minek mondható cég egész Európában. Hallottuk a híreket külföldről, hogy minden országban a taxisok fellázadtak – nyilván Európában még drágábbak az engedélyek, és itt is hasonló van. A fővároshoz többször beadtunk petíciókat, hogy segítsenek, de nem volt változás. Mostanra ez az Uber felerősödött annyira, hogy a fuvaromnak az 50 százalékát elvitte” – fogalmazott Pusztai László taxisofőr vállalkozó.

Déli 12 óra előtt érkeztek a Városháza utcába azok a taxisok, akik egy petíciót akartak átadni a főpolgármesternek – információink szerint őket személyesen Tarlós István fogadta, számolt be munkatársunk a helyszínről. Az utcát végig taxisok állták el, az Erzsébet téri demonstrációval ellentétben ez bejelentett megmozdulás. A taxisok képviselői a sajtónak nem árulták el, hogy mik a követeléseik, és hogy mit tartalmaz pontosan a petíciójuk.

A taxisok időközben egy molinót feszítettek ki a demonstráció helyszínén, amelyen az olvasható: tiltsák be az Ubert, ez az egyetlen követelésük – jelentette kollégánk délelőtt 10 órakor, hozzátéve: a tüntetés békés jellege továbbra is megmaradt. A részvevők azt mondják, amíg nem teljesül a követelésük, maradnak. Főként úgynevezett mezítlábas taxisok vesznek részt az akcióban, de van olyan társaság is, amely nem tiltotta meg végül munkatársainak a részvételt.

11 órakor egy másik csoport petíciót kíván átadni a fővárosi vezetésnek. Ők megengedőbbek, 30 napon belül várnak választ arra, mit tesz a főváros az Uber ellen. Sokan az egy évvel ezelőtti francia eseményeket emlegetik fel: ott a több ezer fellázadt taxis uberesek autóit gyújtották fel, utazókat vertek meg. A taxisok demonstrációja sok kritikát kap a közösségi oldalakon.

Bejelentés

Gyülekezési joggal visszaélés gyanúja miatt tett bejelentést egy magánszemély a budapesti rendőrkapitányságon a taxisok spontán tüntetése miatt. A gyülekezési törvény szerint amíg a demonstráció békés marad, addig a rendőrség nem tudja feloszlatni az előre be nem jelentett tiltakozást, de a rendőrség szabálysértési eljárást indíthat az ügyben. „A Budapesti Rendőr-főkapitányság a szükséges intézkedéseket megteszi. Jelenlegi adataink szerint be nem jelentett demonstráció zajlik Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky út–József Attila út–Andrássy út kereszteződésénél, ahol a felsorakozott taxigépkocsik egy-egy forgalmi sávot hagynak szabadon, és a forgalmat korlátozzák. A rendőrség a demonstráció biztosítása céljából az egyeztetéseket megkezdte rendbiztosok útján, és a forgalom tereléséről, irányításáról gondoskodik” – közölte Csécsi Csoma rendőrségi szóvivő.

A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán azt közölte, hogy a 9-es és a 105-ös autóbuszok pár perces késéssel közlekednek.

Az autósok türelemmel fogadták, hogy jelentősen lebénult a közlekedés, egy-egy dudálást lehet csak hallani, amikor betorlódik valamelyik sornak a vége a kereszteződésbe, mondta kollégánk reggel 8 órakor. A rendőri irányításnak köszönhetően folyamatosan halad a forgalom, igaz csak egy-egy sávon, A Károly körút–Múzeum körút útvonal teljesen beállt, az Andrássy úton is az Operáig, illetve az Oktogonig tart a sor, de nem jobb a helyzet a József Attila utcában sem, ahol a Lánchídig ér a sor vége.

A lámpákat kikapcsolták, rendőrök irányítják a forgalmat, kezd bedugulni a forgalom – számolt be munkatársunk az Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésétől reggel 7 órakor.

A taxisok követelése egyértelmű: a Uber nevű közösségi szolgáltatás applikációját azonnali hatállyal kapcsolják le, a taxisok addig fognak tiltakozni, amíg ez meg nem történik, számolt be munkatársunk a demonstráció helyszínéről reggel 6 órakor. A taxisok fő problémája, hogy míg nekik drosztdíjat és különböző adókat kell fizetniük, addig az ubereseknek semmit sem, jóval nagyobb haszonnal dolgoznak, tovább senki sem ellenőrzi őket.

Megbénítanák a főváros forgalmát azok a taxisok is, akik mára szerveztek egy másik tüntetést a Főpolgármesteri Hivatal elé. A személyszállítók tárgyalnának Tarlós István főpolgármesterrel az ügyben, és követelik az Uber-alkalmazás azonnali kikapcsolását is. Felhívták a figyelmet: a főváros blokád alá helyezése csakis a vezetésen múlik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!