2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 22:15

Számos iskolában befellegezhet a gimnáziumi képzésnek

2015. június 3., szerda 21:22, frissítve: csütörtök 09:51

Középiskolák sorában szűnhet meg a gimnáziumi képzés a következő években a szakképzési rendszer átalakítása miatt. Az önkormányzatok abban bíznak, a kormány felülvizsgálja a döntést. Ha nem módosítanak, a Pest megyei Aszódon szeptemberben indulhat az utolsó francia két tannyelvű gimnáziumi osztály, de nem lesz gimnáziumi képzés a jövőben a Somogy megyei Nagyatádon sem.

„Több olyan intézmény is van, ahol már ebben az esztendőben sem volt vagy már három-négy éve nincs beiskolázás” – Egyebek mellett ezzel indokolta Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár a múlt héten, miért szüntet meg több gimnáziumi képzést is a kormány felmenő rendszerben szeptembertől.

Az Aszódi Petőfi Sándor Gimnázium és Szakközépiskola is a listára került.

– Én nem szeretnék semmit mondani.
– Miért?
– Nem lehet.

Az aszódi önkormányzat rendkívüli ülésére az iskola igazgatóját is meghívták, de stábunknak előtte nem nyilatkozhatott. A képviselők kérdéseire viszont azt mondta: egyértelműen közölték vele, hogy vége az iskola francia két tannyelvű tagozatának, illetve a sima gimnáziumi képzésnek és csak a szakközépiskola marad meg.

„Államtitkár asszony érvelése és gondolatsora arra épült, ez már a beszélgetés végén volt, hogy Aszódon van két gimnázium és a másik, az evangélikus egyház fenntartásában működő el tudja látni a gimnáziumba tanulni vágyó iskolások oktatását” – fogalmazott Csobán Attila, a Petőfi Sándor Gimnázium és Gépészeti Szakközépiskola igazgatója az ülésen.

A térség fideszes országgyűlési képviselője előbb a városvezetésnek rótta fel, amiért beleszól az iskola dolgaiba, majd az iskola igazgatóját is kijavította. „Az aszódi gimnázium ugyan NGM-fenntartásba kerül, de azok között az intézmények között van, amelyeknél 2016. június 30-ig születik meg a részletekbe menő döntés arról, hogy a fenntartói, működtetői megosztás hogyan is történik” – fogalmazott Vécsey László.

„Államtitkár asszony az én irányomba rendkívül egyértelműen, kategorikusan mondta, amit mondott, én azt nem hiszem, hogy félreértettem.” Az iskolaigazgató azt mondta: a rendelet egyértelműen a gimnázium bezárására utal. „A kettes számú rendeletben azok az iskolák vannak, amelyek még egy évig átmenetileg változatlanul maradnak. Tehát ebben szeretnék pontosítani. Tehát a mi gimnáziumunk nem marad átmenetileg sehol, mert nem a kettesben van benne” – vélekedett Csobán Attila.

Ha az iskola megszűnik, tizenöt tanár kerülhet az utcára. A polgármester és a képviselő-testület a kormányfőtől kér segítséget. „Tulajdonképpen egy felülvizsgálati kérelemről van szó. Semmiféle olyan nagy kérést nem tettünk, hanem azt, hogy a gimnázium ugyanolyan státusszal működjön tovább itt, Aszódon, a Galga mente fővárosában” – hangsúlyozta Sztán István polgármester.

Nagyatádon lakossági fórumot és aláírásgyűjtést szerveznek a jövő hétre az Ady Gimnázium és Szakközépiskola gimnáziumi képzésének megtartásáért. „Mi ragaszkodunk ahhoz, hogy legyen gimnáziumi képzés Nagyatádon” – nyilatkozta a Hír TV-nek Ormai István, Nagyatád polgármestere.

A nemzetgazdasági tárca fenntartásába kerül a váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium is. Sok részletkérdés azonban még tisztázatlan. „Még egyelőre nem jöttek létre a szakképzési centrumok. Tehát a következő tanév előkészítésében ilyen szempontból sajnos még nem tudunk lépni. Tehát nem tudunk kivel tárgyalni, hogy például a státuszhelyek számát tekintve, a különböző, majd indítandó szakok tekintetében mi a helyzet” – mondja Fábián Gábor igazgató.

Két hét múlva mindenre lesz válasz

A nemzetgazdasági miniszter szerint két hét múlva már mindenre lesz válasz. „Most június 15-ig megnevezzük azokat a szakképzésicentrum-vezetőket, igazgatókat, akik ezeket a regionális intézményeket vezetni fogják. Ezeknek a felállítására július 1-vel kerül majd sor. Ez a 44 szakképzési fogja majd középszinten a szakiskoláknak, szakközépiskoláknak az irányítását végezni” – fogalmazott Varga Mihály.

Országszerte több mint ötszáz középiskola kerül a nemzetgazdasági tárca fenntartásába július elsejétől. Arról egyelőre nincs adat, hogy hány iskolában szűnik meg emiatt a gimnáziumi képzés.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!